SEGRE

POLÍTICA PARTITS

Els socis del govern de coalició no atansen postures sobre la reforma laboral

Díaz critica que hi hagi un sector de l'Executiu que estigui en contra de derogar la legislació del 2012 || Sánchez recolza Calviño i assegura que tot l'Executiu està a favor de “modernitzar” la norma

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, es va reunir ahir amb el president gallec, Alberto Nuñez Feijóo.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, es va reunir ahir amb el president gallec, Alberto Nuñez Feijóo.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos socis del Govern de coalició, PSOE i Unides Podem, es van reunir ahir amb l’objectiu de provar de resoldre la gran disputa oberta a l’Executiu per la reforma laboral. No obstant, després de gairebé dos hores de reunió, ambdós partits no van aconseguir arribar a un consens. Aquest encontre, sol·licitat per la formació morada, va arribar després de denunciar la suposada “ingerència” de la ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, en la negociació que porta a terme el ministeri de Treball per a la derogació de la reforma laboral.

Fonts del Partit Socialista van assegurar que el debat va ser “constructiu i amb bon to”, i des d’Unides Podem van afirmar que “es continuarà negociant”, ja que no han arribat a un “consens sobre reforma laboral”. Les dos parts van coincidir que han de continuar parlant del tema.Hores abans de la reunió, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que va admetre que la coalició està travessant un moment delicat, va criticar que “hi ha una part del Govern” que “no vol que es canviï el model de relacions laborals” i va demanar al PSOE que s’“aclareixi” perquè estan donant “declaracions contradictòries”. Segons el seu parer, les diferències entre els socis de Govern en aquest sentit “no són pel qui lidera” la negociació, amb referència a la ministra d’Economia, sinó de “què farem en la principal reforma de mercat de treball del nostre país”.

I és que, mentre que Calviño advoca per derogar els elements “més lesius” de la reforma laboral del PP, Díaz aposta per acabar per complet amb la norma, tal com està estipulat en l’acord de coalició. En aquest sentit, Podem també va assegurar que no permetrà que el PSOE piloti una reforma laboral “al servei de la patronal”

Treball demana tombar la reforma del PP i Economia opta per reformar els articles més lesius

El president de l’Executiu, Pedro Sánchez, per la seua part, va tornar a fer ahir pinya amb Calviño i va afirmar que “tot” el Govern està compromesos amb la “modernització” de la legislació laboral i al fer-ho amb consens i diàleg per evitar el que va ocórrer amb les reformes laborals dels anys 2011 i 2013, que “van trencar el diàleg social”. Ja diumenge, Sánchez va defensar la titular d’Economia de les acusacions d’“ingerència” dels dirigents de Podem, aclarint que la reforma laboral, una de les lleis més importants per al Govern, té un marcat “caràcter estructural” que afecta “fins a cinc ministeris”: Treball, Economia, Seguretat Social, Educació i Hisenda, i “tots” han d’aportar, coordinar-se, acordar i donar “la seua visió”.La taula que es va reunir ahir es va crear al principi de la legislatura per llimar les diferències que sorgissin entre els socis.

El secretari general del Congrés, Carlos Gutiérrez, va donar ahir la raó a la presidenta de la Cambra Baixa, la socialista Meritxell Batet, en el conflicte que enfronta els socis del Govern de coalició, per la retirada de la condició de diputat del fins ara representant d’Unides Podem, Alberto Rodríguez, condemnat pel Suprem per donar una puntada de peu a un policia durant una protesta el 2014. En un escrit que el secretari va dirigir a la presidenta, els serveis jurídics del Congrés afirmen que el Tribunal Suprem interpreta que la pena privativa de llibertat imposada en origen al ja exdiputat de Podem “no perd la naturalesa pel fet d’haver estat substituïda per una multa”. Per això, “i com a conseqüència necessària”, afirma el secretari general, “ha d’entendre’s que opera la causa d’incompatibilitat sobrevinguda” prevista per la normativa vigent.

Aquest aval va arribar després que Alberto Rodríguez enviés un requeriment a la mateixa Batet sol·licitant-li que aclareixi el motiu pel qual va procedir a la seua substitució com a diputat “sense cap procediment previ” per privar-lo del seu escó, i si aquesta decisió va ser “personal”. El ja exdiputat de Podem li va preguntar també quan i mitjançant quina resolució va adoptar la mesura de retirar-li l’escó, i quina base legal serveix de suport per “transformar una pena accessòria d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu en una de privació de l’acta de diputat”.Mentrestant, les dos formacions de l’Executiu de coalició van seguir ahir a mata-degolla per aquesta qüestió, a més de per la reforma laboral. Podem va demanar a la presidenta del Congrés que dimitís “per dignitat” a l’entendre que el que ha fet el jutge del Suprem, Manuel Marchena, com el que ha “perpetrat” Batet al retirar l’escó al diputat morat “atempta contra la democràcia i la separació de poders”.

Per la seua part, el PSOE va veure inexplicable que el seu soci de Govern exigeixi la dimissió de Batet per haver complert una resolució judicial i va traslladar tot el seu suport a la presidenta del Congrés.

El PP avisa que lluitarà perquè no es derogui

El president del PP, Pablo Casado, va avisar ahir el Govern liderat per Pedro Sánchez que el seu partit arribarà “fins al final” a Europa perquè es mantingui la reforma laboral aprovada per Mariano Rajoy, que ha estat “clau” per crear tres milions de llocs de treball i impulsar els ERTO en la pandèmia. A més, va advertir que l’Executiu ha de tenir en compte els empresaris perquè el diàleg social és el “condicionant” que fixa la UE per a la recepció dels fons europeus.

Segons Casado, Brussel·les “deixa molt clar que les modificacions de les lleis laborals s’han de fer d’acord amb els empresaris i dirigides a una flexibilitat del mercat de treball per crear ocupació”. El líder popular va recordar a Sánchez que la pujada del salari mínim es va acordar sense el consens dels empresaris i que la CEOE tampoc veu amb bons ulls “derogar” la reforma del 2012.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, es va reunir ahir amb el president gallec, Alberto Nuñez Feijóo.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, es va reunir ahir amb el president gallec, Alberto Nuñez Feijóo.EUROPA PRESS

tracking