SEGRE

ECONOMIA POLÍTICA

ERC i Junts exigeixen garanties a Sánchez sobre pressupostos

Demanen blindar ja el català en la nova llei audiovisual || A més del compromís que s'executarà la inversió a Catalunya

Raül Romeva i Marta Vilalta, ahir en la roda de premsa d’ERC.

Raül Romeva i Marta Vilalta, ahir en la roda de premsa d’ERC.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i Junts van exigir ahir al Govern de Pedro Sánchez compromisos urgents, com ara garantir l’execució de les inversions en Catalunya o la protecció del català en la futura llei de l’audiovisual, incloses les plataformes digitals com Netflix, per evitar una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). Per als republicans, que ja han iniciat contactes amb l’Executiu central, la primera d’aquestes condicions és que el Govern central compleixi l’acord que van firmar amb ells per tirar endavant els Pressupostos del 2021 i per a això exigeix que hi hagi una reunió per fer “inventari” del que s’ha complert i el que no. Sobre la protecció del català, la portaveu d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, va insistir que és l’altra condició per evitar una esmena a la totalitat.

Per a la formació, segons va assenyalar, aquesta qüestió és “una pedra en el camí” per negociar els comptes, de manera que va exigir que l’esborrany sobre la llei audiovisual inclogui les quotes perquè el català quedi blindat abans de divendres.Per la seua part, la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, va explicar que l’executiva del partit farà dijous una reunió per dir si esmena els pressupostos. Junts reclama mecanismes que garanteixin que les partides pressupostades a Catalunya s’executin, a més de la protecció del català en la llei de l’audiovisual i el traspàs de Rodalies. Tots aquests són elements que també reivindica ERC, i per això Artadi va celebrar “el gir” dels republicans, a l’exigir “contrapartides” per asseure’s a negociar els pressupostos.Els tretze diputats d’ERC al Congrés poden ser decisius per aprovar els pressupostos, com ja va passar amb els anteriors comptes.

Illa ofereix de nou el seu suport als comptes catalans

El líder del PSC, Salvador Illa, va insistir ahir a oferir la seua col·laboració al Govern si no aconsegueix acordar els Pressupostos catalans amb la CUP pel seu “radicalisme”. La formació anticapitalista va assegurar que, tot i no estar trencades, les negociacions amb la Generalitat pels comptes “no van bé”.

tracking