SEGRE

LLEI MORDASSA

El PSOE i Podemos pacten eliminar les devolucions en calent de la llei Mordassa

El PSOE i Podemos pacten eliminar les devolucions en calent de la llei Mordassa

El PSOE i Podemos pacten eliminar les devolucions en calent de la llei MordassaEFE/ Reduan

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unides Podemos ha avançat aquest divendres un acord amb el PSOE per eliminar en la reforma de la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei Mordaza, un dels punts més polèmics, les devolucions en calent d’immigrants que entren de forma irregular a Espanya.

Segons fonts d’Unidas Podemos, els dos socis de Govern continuen avançant en la tramitació parlamentària d’aquesta reforma que porta paralitzada des de setembre de 2020, quan la majoria dels grups va donar suport a una proposició de llei del PNB, la mateixa que estava en tramitació quan es van convocar les eleccions de 2019.

Des d’aleshores, s’han anat succeint els terminis d’esmenes fins aquest moment. Els partits als quals donen suport al Govern pretenen que aquells terminis ja no s’ampliïn més i negocien els canvis en la llei fins el 3 de novembre, si bé Unidas Podemos admet que "queden importants punts per discutir".

Un dels més discutits des de l’entrada en vigor de la llei, el juliol de 2015, ha estat la disposició addicional desena relativa a les anomenades devolucions en calent d’immigrants, un precepte que, tanmateix, va avalar el Tribunal Constitucional.

Units Podemos i PSOE han acordat aquest divendres, segons fonts de la primera formació, que la nova llei de Seguretat Ciutadana ometi qualsevol menció a assumptes d’estrangeria i fronteres i que aquestes referències quedin en l’àmbit de la legislació d’estrangeria.

Juntament amb aquest pas, ambdós partits també treballen en canviar la redacció d’altres punts polèmics com els temps d’identificació en comissaria a fi que la nova norma reguli que el període per identificar en comissària a una persona no excedeixi les dos hores.

Segons fonts de Podemos, proposen que tret de "causa excepcional degudament al·legada i verificable", la identificació en dependències policials sigui "excepcional" i que una vegada conclosa "la persona identificada sigui tornada al lloc des del qual va ser conduïda a comissaria".

L’import de les multes també és sobre la taula de la negociació dels canvis de la llei Mordassa, amb l’objectiu de reduir les quanties que són excessives i d’aplicar les mateixes amb criteris de proporcionalitat vinculats a la capacitat econòmica del sancionat.

Els escorcolls o registres corporals policials també es retocaran, un precepte que ja estava previst quan la reforma es va veure truncada.

La nova norma determinarà que aquesta pràctica policial només es podrà fer quan existeixin "indicis concrets i comprovables" i en tot cas, quan impliquin deixar a la vista parcialment el cos, s’hauran de realitzar en llocs on es preservi la intimidada de l’administrat, anés de la vista de tercers.

A més d’aquests aspectes, Unidas Podemos va apuntar ahir uns altres dos punts consensuats, si bé fonts parlamentàries recorden a EFE que aquestes modificacions ja havien estat pactades en l’anterior reforma i que comptaven amb un ampli suport parlamentari.

Així, se suprimirà la prohibició de la presa i difusió d’imatges d’agents de les Forces de Seguretat en manifestacions o operacions policials sense la seua autorització, un precepte que va ser anul·lat pel Tribunal Constitucional en la recent sentència en la qual va avalar el gruix de la llei mordassa.

Según Unidas Podemos, atenent les reclamacions dels professionals dels mitjans de comunicació, no es podrà sancionar la presa i difusió d’imatges quan no afectin el dret a la intimitat o la seguretat dels policies o les seues famílies.

Quant al dret de reunió, d’acord amb la mateixa font, es garanteix la protecció del dret fonamental a la reunió pacífica mitjançant la reforma dels articles referits al Dret de reunió, "sense que en cap cas l’absència de comunicació prèvia impedeixi l’exercici del dret sempre que sigui de forma pacífica".

tracking