SEGRE

Cent països s'alien per emetre menys metà sense l'Índia, la Xina i Rússia

Cent països s'alien per emetre menys metà sense l'Índia, la Xina i Rússia

Cent països s'alien per emetre menys metà sense l'Índia, la Xina i RússiaEFE/EPA/EMILY MACINNES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea i els Estats Units van impulsar aquest dimarts a la COP26 una aliança per reduir aquesta dècada un 30 % les emissions de metà, un pacte global contra aquest potent gas amb efecte d’hivernacle menys conegut que el diòxid de carboni a què s’ha afegit un centenar de països, però no la Xina, Índia i Rússia.

Complir aquest objectiu permetria limitar l’augment de les temperatures en 0,2 ºC per a 2050 i evitar 200.000 morts prematures, centenars de milers d’ingressos hospitalaris d’emergència per asma i la pèrdua de 20 milions de tones de collites a l’any, segons els padrins de la proposta.

"Entorn del 30 % de l’escalfament global des de la Revolució Industrial es deu a les emissions de metà", però "és un dels gasos que podem tallar més ràpid. I fent-ho s’alentirà immediatament el canvi climàtic", va dir en la presentació de la iniciativa la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

El metà (CH4) prové principalment dels abocadors, del sector ramader i del sector energètic, i és aquest últim àrea d’activitat la que presenta "sens dubte més potencial de reducció", va dir Von der Leyen en aquest acte del programa de la cimera climàtica COP26 que se celebra aquests dies a la localitat britànica de Glasgow.

"Al voltant de la meitat de la calor que experimentem" prové de les emissions de metà, va dir el president dels Estats Units, Joe Biden, per descriure un dels diversos gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle, com l’òxid nitrós, l’ozó troposfèric, el vapor d’aigua o els gasos fluorats, entre d’altres.

El president nord-americà va recordar que quan es va anunciar la iniciativa el setembre passat només la UE i nou països s’havien sumat a ella, que ara supera el centenar amb socis com Colòmbia, Togo, el Vietnam, el Brasil, el Canadà, l’Equador, Micronèsia, Xile, Indonèsia o el Marroc.

Malgrat l’absència dels tres grans emissors que més arrosseguen els peus en matèria de lluita climàtica, Rússia, l’Índia i la Xina, els països signants representen al voltant del 70 % de les emissions d’aquest gas.

"El que fem entre ara i el 2030 tindrà un impacte significatiu en què puguem o no complir els nostres compromisos a llarg termini", va dir Biden, que va confiar que se’n pugui anar "més enllà" d’aquesta reducció esperada del 30 % de les emissions de CH4, que els Estats Units provaran de reduir al seu sector agrícola i als seus gasoductes.

El metà és fins "80 vegades més destructiu que el CO2 i és totalment responsable de 0,5 graus de l’escalfament d’1,1 ºC que tenim avui", va assenyalar l’enviat especial dels Estats Units contra el canvi climàtic, John Kerry.

El pacte busca no només reduir la quantitat de metà que s’allibera a l’atmosfera, sinó també desenvolupar "millors metodologies d’inventari disponibles per quantificar les emissions de metà", la qual cosa explica que les dades sobre l’impacte i l’origen d’aquest gas ballen lleugerament segons la font que es consulti.

tracking