SEGRE

VOLCÀ LA PALMA

Continua la mala qualitat de l'aire a La Palma i el vent envia cendra cap a altres illes

Continua la mala qualitat de l'aire i el vent envia cendra cap a altres illes

Continua la mala qualitat de l'aire i el vent envia cendra cap a altres illesEFE/ Miguel Calero

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mala qualitat de l’aire es manté a la Vall d’Aridane, en La Palma, a causa que continuen altes les concentracions de diòxid de sofre (SO2) i de partícules de menys de deu micres que surten del nou volcà de Cumbre Vieja, situació a què se suma un règim de vents que està impulsant cendra cap a altres illes, fet que complica el trànsit aeri.

A causa de les concentracions de diòxid de sofre, que durant la passada matinada van oscil·lar en el municipi de Puntagorda entre 230 i 382 micrograms per metre cúbic d’aire, les classes es mantindran dimecres per internet en aquest municipi i en els d’El Paso, Los Llanos de Aridane, Tazacorte i Tijarafe.

La situació ha millorat amb el pas de les hores, ha indicat la portaveu científica del Pla Especial de Protecció davant de Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca), Carmen López, qui ha comentat que s’ha truncat la tendència de disminució en el volum diari de diòxid de sofre que emet el volcà.

Durant set dies consecutives havia descendit el SO2 al plomall del volcà fins arribar a 4.990 tones diumenge, però dilluns ha pujat fins a 22.000 tones, si bé això es podria deure a un "valor una mica dispers", ha apuntat Carmen López.

Quant a les partícules de menys de deu micres, durant les primeres hores d’aquest dimarts la situació havia millorat a Los Llanos de Aridane, on la qualitat de l’aire va arribar a ser entre regular i desfavorable, però a mesura que ha avançat dilluns s’ha situat en extremadament desfavorable.

Una situació aquesta que està afavorida per la inversió tèrmica, que se situarà entre els 1.000 i els 1.200 metres d’altura, fet que augmentarà o mantindrà la "mala qualitat" de l’aire a la Vall d’Aridane.

I sobre l’afecció de la cendra als aeroports d’El Hierro, La Gomera i nord de Tenerife, a més del de La Palma, el comitè científic del Pevolca calcula que podria ser un problema durant les pròximes 36 hores.

Al terme de la reunió del comitè científic, Carmen López també s’ha referit a l’evolució de les colades, que amb prou feines s’ha mogut durant els dos últims dies, i una d’elles, denominada amb el número 11, està pròxima a la carretera LP-211, que comunica amb Puerto Naos.

La colada que més ha crescut és la 9, ha manifestat Rubén Fernández, director tècnic del Pevolca, qui ha posat èmfasi que el trànsit s’ha restringit en la LP-211 perquè "les circumstàncies poden canviar en qüestió d’hores".

En aquesta carretera es realitzen obres, ha informat aquest dimarts el conseller d’Infraestructures del Cabildo de La Palma, Borja Perdomo, que ha explicat que s’intenten fer rectificacions en alguns revolts i eixamplaments perquè puguin passar vehicles pesats que treuen plàtans de les finques de Puerto Naos.

En aquesta zona el Govern de les Canàries ha encarregat treballs per fer una via nova que comuniqui la carretera del Secadero amb Port Naus, i seria una carretera de doble sentit, de manera que es pugui entrar i sortir per ella fins que es desbloquegin les calçades que ha ocupat la lava del volcà.

Una zona aquesta que el diputat del Común, Rafael Yanes, ha demanat aquest dimarts que quedi exempta de la legislació del sòl.

tracking