SEGRE

CIMERA GLASGOW

Els líders mundials fan una crida a frenar el canvi climàtic sense grans compromisos

L'ONU exigeix als estats prendre mesures reals ja, perquè fallar contra l'escalfament global és “cavar la nostra pròpia tomba” || La Xina, el país més contaminant del món, i Rússia, els grans absents

L’amfitrió de la cimera, el primer ministre britànic, Boris Johnson, rep Pedro Sánchez.

L’amfitrió de la cimera, el primer ministre britànic, Boris Johnson, rep Pedro Sánchez.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 120 líders mundials es reuneixen aquests dies a la 26a Conferència Mundial del Clima (COP26) a Glasgow per provar d’impulsar compromisos creïbles per aconseguir l’objectiu de mantenir l’increment global de temperatura en 1,5ºC, un repte pactat el 2015 a París i confirmat aquest cap de setmana a la cimera del G20 a Roma. Pràcticament tots els caps d’Estat o Govern que van desfilar pel plenari van coincidir a reclamar més ambició de cara a assolir les zero emissions netes abans del 2050 davant d’una situació que la majoria va qualificar de “vida o mort”. No obstant, no van abundar grans anuncis que permetin entreveure més a prop la meta de limitar l’escalfament global

L’Índia, tercer major emissor de carboni, preveu assolir la neutralitat d’emissions l’any 2070

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va inaugurar l’esdeveniment, que acabarà el dia 12, plantant-se davant dels líders mundials, a qui va dir “prou” de promeses incomplertes perquè, va advertir, fallar en l’acció per frenar el canvi climàtic és “cavar la nostra tomba”.El principal anunci, encara que una mica descoratjador, el va fer el primer ministre indi, Narendra Modi.

L’Índia –tercer major emissor de carboni– preveu assolir la neutralitat d’emissions el 2070, dos dècades més tard del que demana l’ONU. El president de la Xina, el país més contaminant del món, va ser una de les grans absències a la cita. Però en una intervenció per escrit va reclamar que els estats més rics augmentin l’ajuda als països que encara necessiten en molts casos recórrer als combustibles fòssils per desenvolupar-se.

A la cimera també van faltar, entre d’altres, el president rus, Vladímir Putin.Per la seua part, el president dels EUA, Joe Biden, va apressar a actuar aquesta mateixa dècada amb ambició, de manera que encara es puguin mitigar els efectes fatals de l’escalfament global.

Sánchez promet 1.350 milions anuals des del 2025 al fons del clima

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que Espanya elevarà un 50 per cent el finançament climàtic per als països en desenvolupament amb la meta d’assolir una aportació de 1.350 milions d’euros a partir del 2025. Aquest fons es nodreix d’aportacions als països en desenvolupament per part dels més industrialitzats per ajudar-los a adoptar mesures que afavoreixin la lluita contra el canvi climàtic, i el compromís de la comunitat internacional és destinar anualment a aquest objectiu 86.000 milions.

Així ho va explicar Sánchez en la seua intervenció durant la 26a Conferència Mundial pel Clima de l’ONU (COP26) celebrada a Glasgow, on va llançar un missatge a la comunitat internacional demanant més ambició per aconseguir les metes davant el canvi climàtic. Sánchez, que va ser el primer a intervenir, es va comprometre a destinar gairebé 30.000 milions a la transició ecològica com “la millor expressió de la nostra voluntat política” per lluitar contra el canvi climàtic. A més, va prometre aportar 30 milions al fons d’adaptació de l’ONU el 2022 i a atorgar el 20% dels drets especials de gir a països vulnerables de l’FMI.

Protestes per exigir més acció als governs

L’activista ambiental sueca Greta Thunberg va subratllar ahir, en una concentració del col·lectiu ecologista Fridays For Future (Divendres pel Futur), al costat del centre de convencions en el qual s’està desenvolupant la cimera del clima, que el “canvi no vindrà d’allà dins” perquè el lideratge “és aquí fora, no dins de la COP26”.“Diem no més bla, bla, bla, no més explotació de les persones, la naturalesa i el planeta; no més el que sigui que facin allà dins”, va sentenciar Thunberg. El col·lectiu ha organitzat dos grans protestes a Glasgow per a aquests dies, una el divendres dia 5 i una altra per al dissabte dia 6.

L’amfitrió de la cimera, el primer ministre britànic, Boris Johnson, rep Pedro Sánchez.

L’amfitrió de la cimera, el primer ministre britànic, Boris Johnson, rep Pedro Sánchez.EFE

tracking