SEGRE

MEDI AMBIENT

Un centenar de països s'alien per reduir les emissions de metà un 30% el 2030

Al pacte impulsat per la UE i els EUA no s'adhereixen la Xina, Rússia ni l'Índia || Els països que allotgen el 85% dels boscos del planeta es comprometen a frenar i revertir la desforestació aquesta dècada

Von der Leyen, Biden i Johnson conversant ahir després de l’anunci del pacte sobre el metà.

Von der Leyen, Biden i Johnson conversant ahir després de l’anunci del pacte sobre el metà.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea i els Estats Units van impulsar ahir en la Cimera del Clima de l’ONU (COP26) que se celebra a Glasgow una aliança per reduir aquesta dècada, d’aquí fins al 2030, un 30 per cent les emissions de metà, un pacte global contra aquest potent gas amb efecte d’hivernacle menys conegut que el diòxid de carboni al qual s’ha afegit un centenar de països, però no la Xina, l’Índia i Rússia. Segons l’últim informe de l’IPCC, el panell internacional d’experts encarregats d’establir les bases científiques sobre el canvi climàtic, el metà, que prové principalment dels abocadors, del sector ramader i del sector energètic, és responsable del 25% de l’augment de la temperatura global registrada al planeta des de l’era preindustrial. I els seus nivells no han parat d’augmentar en els últims dos segles.

Complir l’objectiu marcat a Glasgow permetria limitar l’augment de les temperatures en 0,2 ºC per al 2050 i evitar 200.000 morts prematures, centenars de milers d’ingressos hospitalaris d’emergència per asma i la pèrdua de vint milions de tones de collites a l’any, segons els padrins de la proposta. El centenar de països que han firmat aquest acord suposen el 70 per cent de l’economia mundial i són responsables de gairebé la meitat de les emissions antropogèniques de metà.Brussel·les va anunciar que presentarà el desembre una proposta per poder regular el metà a la UE, segons va avançar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va explicar que introduiran “normes per mesurar, informar i verificar les emissions de metà” i que “posaran límits” a les emissions durant la producció d’energia. “La Política Agrària Comuna (PAC) també augmentarà el focus a combatre les emissions de metà”, va dir, encara que no va concretar cap mesura.

El president dels Estats Units, Joe Biden, per la seua part, va assegurar que el seu govern impulsarà una iniciativa que inclourà una sèrie de normes sobre la perforació per a l’obtenció de petroli i gas, així com oleoductes, però també sobre el sector agrícola i ramader per provar de frenar d’aquesta manera l’emissió de metà dins del seu territori.Aquest, no obstant, no va ser l’únic pacte que es va assolir durant la jornada d’ahir. Un total de 110 països entre els quals Brasil, Colòmbia, Indonèsia o Costa Rica, van arribar a un acord per aturar la desforestació l’any 2030, la qual cosa permetria millorar l’efectivitat dels boscos com a embornals de carboni en la lluita contra el canvi climàtic. El pla, presentat pel primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, commina el centenar de líders, que representen el 85 per cent dels boscos del planeta, a aturar i a revertir la perduda de bosc i la degradació de terres en el que queda de dècada.

Aquesta proposta estarà avalada per almenys 19.200 milions d’euros de finançament públic i privat a tot el món. Els boscos absorbeixen entorn d’un terç de les emissions globals de CO2 procedents de la crema de combustibles fòssils cada any, però s’estan perdent a un ritme alarmant. Segons dades aportades pel govern britànic, cada any es perd una àrea de bosc equivalent a la mida de vint-i-set camps de futbol cada minut que passa.Malgrat que aquests dos compromisos assolits ahir a la Glasgow no són vinculants, es van veure com un triomf en una cimera en la qual s’espera que no surtin grans consensos reals per evitar l’escalfament global.

Johnson confia en “algun progrés” en la Cimera de Glasgow

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, amfitrió de la 26a Cimera del Clima de l’ONU, va afirmar ahir que s’ha pogut aconseguir “algun progrés” en els primers dies de la trobada que se celebra a Glasgow i es va mostrar “cautelosament optimista” sobre l’èxit final de l’esdeveniment, que acaba el proper dia 12. Després de dos dies en què els líders de 120 països han posat sobre la taula les seues posicions de partida, queden encara prop de dos setmanes perquè les delegacions nacionals donin forma als detalls dels seus compromisos finals. D’altra banda, el premier britànic va demanar disculpes a la ministra d’Energia d’Israel, Karine Elharrar, que no va poder accedir a la cimera en cadira de rodes a causa de la falta d’accessos per a discapacitats.

Crida per fixar polítiques climàtiques a favor dels vulnerables

El papa Francesc va fer una crida ahir al món a combatre “coordinadament” la lluita contra la crisi mediambiental i va animar els països més rics a liderar-la i saldar “el deute ecològic” amb els més pobres, en un missatge enviat a la Cimera de Glasgow. Segons el seu parer, els països més pròspers i industrialitzats “han d’assumir un rol de guia en l’àmbit del finançament climàtic, la descarbonització del sistema econòmic i de la vida de les persones, de la promoció de l’economia circular i recolzar els països més vulnerables” perquè s’adaptin a aquest escenari. Aquest va ser un missatge que també va llançar la confederació Càritas Internationalis i ONG compromeses amb el canvi climàtic i l’afectació als més vulnerables.

Von der Leyen, Biden i Johnson conversant ahir després de l’anunci del pacte sobre el metà.

Von der Leyen, Biden i Johnson conversant ahir després de l’anunci del pacte sobre el metà.EUROPA PRESS

tracking