SEGRE

POLÍTICA EUA

Biden pateix un primer revés electoral a les estatals

La pèrdua de Virgínia i la caiguda a Nova Jersey fan saltar les alarmes || L'aprovació del president ronda ara el 42%

El republicà Glenn Youngkin, nou governador a Virgínia.

El republicà Glenn Youngkin, nou governador a Virgínia.EFE/KEN CEDENO/POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Demòcrata va rebre dimarts els primers avisos en forma de vots del que podria passar-li en les eleccions parlamentàries de meitat de mandat (midterms), previstes per al novembre del 2022, amb derrotes estatals especialment simbòliques com la de Virgínia i que semblen reflectir el ràpid desgast de la popularitat de l’actual inquilí de la Casa Blanca. Biden es va imposar en les presidencials de Virgínia del 3 de novembre del 2020 per més de deu punts davant el llavors president, Donald Trump. Tanmateix, els demòcrates no han pogut conservar una plaça que fins ara ostentava Ralph Northam.

El candidat republicà, Glenn Youngkin, que va prometre una “transformació” en matèria d’educació i economia, es va emportar finalment el gat a l’aigua a Virgínia per un marge d’un 2% respecte al seu principal rival, Terry McAuliffe. Un altre dels estats en joc era Nova Jersey, on Biden es va imposar fa un any a Trump amb un marge de 16 punts i on el seu actual governador, el demòcrata Phil Murphy, va guanyar els comicis del 2017 amb catorze punts de diferència davant el seu rival. Tanmateix, Nova Jersey es va despertar ahir sense un clar guanyador, amb Murphy amb un avantatge de tot just quatre dècimes sobre el republicà Jack Ciattarelli, segons la CNN.

Els demòcrates sí que van poder cantar victòria a Nova York, on l’expolicia Eric Adams es va imposar amb claredat i serà el nou alcalde, i a Boston, que tindrà per primera vegada una dona al capdavant de l’ajuntament, Michelle Wu, d’ascendència taiwanesa.Als resultats electorals se suma, a més, la recent pèrdua de popularitat de Biden, l’índex d’aprovació del qual ha anat en declivi des de l’agost i ronda ara el 42 per cent, segons una mitjana de sondejos nacionals. Aquest percentatge és similar al que va registrar l’expresident Donald Trump en els punts àlgids del seu mandat i, en una enquesta publicada la setmana passada per la cadena NBC News, els votants van considerar Biden “gairebé tan impopular com el seu polèmic predecessor”.

tracking