SEGRE

ECONOMIA POLÍTICA

El Govern i la CUP exhibeixen les diferències sobre els pressupostos

Els anticapitalistes critiquen el pacte d'ERC amb el PSOE per tramitar els comptes estatals || Aragonès insisteix que vol tirar-los endavant amb suports sobiranistes

El diputat de la CUP Carles Riera passa al costat de Pere Aragonès al Parlament.

El diputat de la CUP Carles Riera passa al costat de Pere Aragonès al Parlament.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El debat sobre els pressupostos ha posat al límit les relacions entre el Govern i la CUP, que va facilitar la investidura de Pere Aragonès a través d’un pacte que creu que no s’està complint. Durant la sessió de control celebrada ahir al Parlament es va poder veure la distància que separa els dos bàndols de cara a tancar un acord sobre els comptes de l’any que ve, encara que ara per ara continuen negociant. Aragonès va tornar a insistir a la formació anticapitalista que el seu objectiu “prioritari” és tirar endavant els comptes amb majoria independentista per poder executar “el programa d’investidura que va rebre el suport d’ERC, Junts i la CUP”.

Malgrat això, els cupaires van insistir que l’eventual acord per lligar el seu suport als pressupostos encara queda molt lluny, a causa dels reiterats incompliments del pacte de legislatura. A més, la líder dels cupaires al Parlament, Dolors Sabater, va obrir foc contra Aragonès, a qui va retreure que ERC descartés presentar una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat quan, segons el seu parer, no s’han complert els compromisos previstos en l’anterior acord de comptes estatals que els republicans van avalar. En aquest sentit Sabater li va recriminar, entre altres coses, que no s’hagi efectuat el traspàs de Rodalies, o que la Generalitat no compti amb la gestió de l’Ingrés Mínim Vital.

Davant d’això, Aragonès va respondre que la sessió de control era al Govern, i “no als 13 diputats d’ERC al Congrés” i la CUP li va recordar que les seues decisions afecten Catalunya. L’arma de l’execució pressupostària també la va portar a col·lació Junts, que va proposar crear una comissió d’estudi al Parlament sobre el deute històric que el Govern té amb Catalunya. Tant ells com els cupaires van insistir que és necessària una garantia sobre el seu compliment.Per la seua part, el PSC, que va celebrar que la Generalitat tingui intenció d’aprovar els comptes catalans dimarts vinent, va tornar a allargar la mà per donar suport als pressupostos.

Mentre que des dels comuns van demanar a tots els grups “estar a l’altura” per aconseguir tirar endavant tant els pressupostos catalans com els estatals.

tracking