SEGRE

MEDI AMBIENT

Els bancs invertiran en el medi ambient

450 entitats financeres comprometen 130 bilions de dòlars per aconseguir la descarbonització mundial || El pacte inclou reduir el 50% d'emissions el 2030

El president de la COP26, Alok Sharma.

El president de la COP26, Alok Sharma.EFE/EPA/EMILY MACINNES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cimera del Clima de l’ONU (COP26) que se celebra des de diumenge a Glasgow i que ahir es va centrar en el debat sobre com els països més pobres han de pagar la lluita contra la crisi climàtica, va anunciar que 450 grans bancs de 45 països –entre els quals figuren el Banc Santander, HSBC o el Bank of America– “s’han compromès a invertir 130 bilions de dòlars (112 bilions d’euros) en la transició cap a una economia descarbonitzada per al 2050”. El compromís es va materialitzar amb el nomenament de l’anomenada Aliança Financera de Glasgow (el nom atribuït al projecte per aconseguir les emissions netes), en la qual les entitats implicades van assegurar “treballar des de l’abril”. D’altra banda, els participants hauran de dissenyar plans de finançament verd basats en la ciència i comprometre’s a assolir la reducció d’emissions del 50 per cent el 2030.

L’exgovernador del Banc Central d’Anglaterra i responsable de finances climàtiques de l’ONU, Mark Carney, va assenyalar que aquest projecte “marca una fita” en la contribució privada cap a una economia global sense CO2. Tanmateix, l’anunci va ser criticat per organitzacions ecologistes a causa que els bancs que es van adherir a la iniciativa van rebutjar el mes passat un full de ruta dissenyat per l’Agència Internacional de l’Energia per aturar el finançament de nous projectes de gas, petroli i carbó. D’altra banda, els països rics –entre els quals destaquen el Canadà, els EUA, Austràlia o Espanya– es van comprometre el 2009 a donar 86.000 milions d’euros anuals a partir del 2020, encara que dotze anys més tard l’ONU va denunciar que la mesura “és insuficient”, a més de recordar la crisi que es va gestar llavors, quan la desconfiança entre països pobres i rics va fer fracassar la Cimera del Clima celebrada el 2009.

tracking