SEGRE

ECONOMIA NEGOCIACIÓ

L'oposició carrega contra uns comptes que Montero defensa com a “prudents”

Les esmenes totals seran avui rebutjades

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir al Congrés.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir al Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va defensar que els Pressupostos del 2022 són creïbles, prudents i necessaris per sortir de la crisi generada per la Covid-19, després que l’oposició critiqués que es basen en unes projeccions allunyades de la realitat. Els comptes van afrontar ahir la primera jornada de debat de les set esmenes a la totalitat presentades per Partit Popular, Vox, Ciutadans, JxCat, CUP, Fòrum Astúries i Coalició Canària, que previsiblement seran rebutjades avui, després que l’Executiu arribés a un acord amb ERC, el PNB i Bildu. En la seua intervenció inicial, Montero va defensar els Pressupostos del 2022 com uns comptes per a un “nou cicle” que permetran “consolidar la recuperació econòmica i social”, reforçar l’Estat del benestar i portar el creixement econòmic “a totes les persones, a tots els territoris i tots els sectors”.

Així mateix va destacar que serviran al seu torn com un “antídot al populisme”.El líder del PP, Pablo Casado, va assegurar que els comptes “naixen morts” perquè es basen en unes projeccions econòmiques que “ningú no es creu” i unes previsions d’ingressos que són, en realitat, el resultat de començar la casa “per la teulada de la despesa”. En termes similars es van pronunciar també des de Vox i Ciutadans, que van titllar els comptes d’un “xantatge” als espanyols. Els partits de la dreta també van criticar que el Govern hagi “cedit” abans als “separatistes” per obtenir suports.Davant d’això, Montero va retreure a Casado que no s’hagi llegit el projecte dels pressupostos” i el va acusar de ser una caricatura de si mateix.

Durant el debat, a més, la titular d’Hisenda va rebre insults per part d’un diputat de Vox, que la va anomenar “gilipolles”.Des de JxCat, Míriam Nogueras va retreure que el Govern central no s’hagi assegut a negociar els comptes, al que Montero li va retreure que ells s’instaurin sempre en el “no” com el PP. D’altra banda, des del PdeCAT, BNG i Compromís van defensar que es permeti la tramitació del pressupost encara que sense garantir el suport final.La diputada de Junts va aprofitar també la seua intervenció per llançar un dard enverinat a ERC, que va acusar de facilitar la tramitació dels comptes sense “obtenir res a canvi”. En aquesta línia va criticar que venguessin com un assoliment la negociació d’“una mica de català a Netflix”, amb referència a l’acord assolit entre ERC i el Govern espanyol per a la producció en llengües cooficials en la futura llei audiovisual.

tracking