SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Els Pressupostos superen el primer escull entre advertències dels socis del Govern

El Congrés tomba les set esmenes a la totalitat i els comptes seguiran el tràmit || Esquerra, PNB i Bildu adverteixen que el seu suport ara no és un “xec en blanc” i pressionen Pedro Sánchez

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, aplaudida pels diputats del PSOE i Podem ahir.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, aplaudida pels diputats del PSOE i Podem ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2022 van superar ahir el primer escull parlamentari amb el rebuig dels vetos presentats pels grups de l’oposició i afronten ara el tràmit de les esmenes parcials amb el repte que el Govern de Pedro Sánchez aconsegueixi reforçar els suports sumats fins a la data per tirar-los endavant. Els comptes havien rebut set esmenes a la totalitat, presentades per PP, Vox, Cs, Junts, la CUP, Fòrum Astúries i Coalició Canàries, que van ser rebutjades gràcies al suport dels socis de l’Executiu de coalició que, no obstant, van recordar que el seu suport no és un “xec en blanc” i que hauran de seguir negociant per a l’aprovació definitiva dels comptes.La sessió de debat d’ahir va ser menys aspra que la de dimecres, en què els grups que pretenien tombar els comptes van clamar contra uns pressupostos que, van assegurar, amenacen de portar Espanya a la ruïna. Els socis de Sánchez van coincidir a destacar que perquè els PGE tirin endavant és necessari avançar en una fiscalitat més “justa” i “progressiva” i a acabar amb els “incompliments” en l’execució dels Pressupostos del 2021, encara vigents.El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va advertir que la seua formació exigirà el compliment de totes les condicions per aprovar els comptes al tràmit final, com és el blindatge del català en la nova llei de l’audiovisual, i va recordar, sobretot a la part socialista del Govern central, que els tretze vots de la seua formació són imprescindibles no només per a l’aprovació dels PGE sinó també perquè l’Executiu pugui esgotar la legislatura.

“I no sé si els queda més gasolina als motors per a tant viatge”, va deixar anar. Per comptar amb el seu suport, va dir, és necessari que “les promeses es converteixin en realitat”. Per la seua banda, el PNB va mostrar “plena disposició” a arribar a un acord per a l’aprovació dels comptes, però va advertir que encara falta “un bon tros”.

Va assegurar que els Pressupostos tenen “marge de millora” i que intentaran perfeccionar-los a través d’esmenes parcials. Per al partit, és fonamental que es compleixi amb la inversió en Euskadi. Al seu torn, Bildu, va assegurar a Pedro Sánchez que haurà “de guanyar-se els seus vots” amb un bon acord en matèries econòmiques i socials i va advertir que “no acceptarem retallades ni enduriment a les pensions”.La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va respondre que el Govern sap que el seu suport no és un “xec en blanc” i per això “sua la samarreta i lluita cada article i cada norma”.

Així mateix, els va allargar la mà per continuar negociant les esmenes parcials i va avançar garanties que treballarà per garantir la total execució pressupostària.

La ministra d’Hisenda es compromet a “suar la samarreta” en la negociació amb els seus socis

Yolanda Díaz afirma que “tècnicament” és impossible derogar per complet la reforma laboral

El Govern espanyol ha renunciat a incloure un màxim del 15 per cent de contractes temporals en una empresa de manera general dins de la reforma laboral, segons van indicar fonts del ministeri de Treball. Aquesta era una de les propostes que hi havia sobre la taula en la negociació que es manté amb els agents socials per mirar de frenar l’alta taxa de temporalitat que existeix en el mercat laboral. Segons va publicar El País, la proposta, que procedia dels agents socials, no ha generat consens a les tres parts –sobretot pel rebuig per part de la patronal CEOE– per la qual cosa, segons va informar el Govern, es presentarà una altra versió en la qual no hi hagi un límit de manera general, però sí a determinats sectors i amb percentatges encara per definir.

La voluntat inicial de l’Executiu era vincular la temporalitat a la causalitat, és a dir, que el nombre de contractes temporals anés lligat al context de cada empresa sempre que existeixi una justificació, com per exemple durant Nadal i les campanyes agràries.D’altra banda, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va afirmar en una entrevista a La Sexta que no es pot derogar tècnicament la reforma laboral, que cal actuar contra la temporalitat i la precarietat i que l’acomiadament “no el tocarem per acord de Govern” a la taula de diàleg. La ministra va posar èmfasi en el fet que la taula de diàleg treballa amb l’objectiu d’arribar a un acord, amb el repte de posar fi a la temporalitat, els baixos salaris i complir amb Europa.

ERC defensa l’estratègia de negociació davant de l’atac de Junts

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va defensar ahir l’estratègia negociadora del partit a Madrid, després que dimarts Junts i també la CUP critiquessin que haguessin descartat presentar una esmena a la totalitat contra els comptes i que es venguessin davant del Govern espanyol a canvi de “res”.

Rufián va afirmar que els republicans utilitzessin “tota la seua força negociadora” a Madrid per “millorar la vida de la gent visqui on visqui”. “Qui no ho entengui i ho qualifiqui d’inútil o de suport a canvi de res fa molt temps que s’asseu en un escó, que es mou en un cotxe oficial i fa molt temps que viu a Twitter”, va afirmar.

Acord entre PSOE i Podem per derogar la llei mordassa

Podem i PSOE van tancar ahir un acord per derogar la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, que traurà del text les referències a les “devolucions en calent”, encara que la normativa sobre aquesta pràctica no canviarà fins que no es reformi la llei d’estrangeria.

A l’acord també s’estableix que no seran sancionables les manifestacions no comunicades que no generin violència, així com la presa d’imatges d’intervencions policials, sempre que no vulnerin el dret a la intimitat. Al costat d’això, es reduiran les multes i s’aplicaran criteris de proporcionalitat, ajustades a la capacitat d’ingressos dels sancionats.

tracking