SEGRE

MEDI AMBIENT

Les emissions de CO2 tornen a nivells anteriors a la pandèmia

Impulsades per la demanda energètica amb la normalització de l'activitat després dels confinaments || Quaranta països pacten la reducció de l'ús de carbó

Els vehicles quedaven aturats a la zona de la Portalada.

Els vehicles quedaven aturats a la zona de la Portalada.FERNANDO GALINDO / DIARI D’ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les emissions mundials de carboni per combustibles fòssils tornaran a pujar el 2021 i se situarà a prop dels nivells prepandèmics registrats el 2019. Així ho indica un informe de l’organització Global Carbon Project (GCP) presentat ahir en el marc de la Cimera del Clima de l’ONU (COP26), que se celebra a Glasgow fins al 12 de novembre. L’estudi avisa que, en cas de mantenir-se la tendència seguida aquest any, “no es pot descartar un nou augment dels futurosniveles d’emissions el 2022”, especialment als sectors del transport per carretera i l’aviació, que podrien tornar a l’activitat anterior a la pandèmia.

Pel que fa a les diferents fonts emissores, exposa que les emissions de carboni fòssil es van reduir un 5,4 per cent el 2020 a causa de l’aturada provocat pels diferents confinaments, però preveu un augment del 4,9% aquest any (del 4,1% al 5,7%) fins a assolir els 36.400 milions de tones totals. En concret, estima que les emissions derivades de l’ús del carbó el 2021 superin els nivells del 2019, però malgrat tot seguiran per sota del màxim històric, al qual es va arribar el 2014. La disminució d’emissions més notable procedeix de la Unió Europea i dels Estats Units, als quals paradoxalment atribueix la major part de les acumulades fins a la data.D’altra banda, el Regne Unit va anunciar ahir un acord que aglutina quaranta països per reduir l’ús de carbó als plans energètics, encara que els principals consumidors i usuaris del món –Xina, Estats Units, Índia i Austràlia– no en formaran part.

El Govern britànic va detallar que entre els estats implicats se n’inclouen divuit que “es van comprometre a eliminar gradualment o no invertir en noves energies que utilitzin carbó”, entre els quals figuren Polònia, el Vietnam i Xile. El document també preveu eliminar gradualment l’ús d’aquest combustible a la dècada del 2030 en les principals economies (i a la dècada del 2040 per a la resta del món) i garantir que el canvi de l’energia sigui just, simultani i beneficiï tots els països. ? La UE va tancar ahir la porta a “compensar” els països pobres afectats pel canvi climàtic provocat per les emissions després que els països en desenvolupament reclamen que se’ls indemnitzi per “pèrdues i danys”.

Els països rics que, històricament, han contribuït més a l’escalfament global, s’hi neguen i centren el debat en els ajuts a la transició energètica. El negociador de la Comissió Europea a la Cimera del Clima de l’ONU, Jake Werksman, va assegurar que “no es discutirà cap mena d’indemnització”.

tracking