SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

Brussel·les avala els pressupostos d'Espanya, però li demana prudència per l'elevat deute

Aplaudeix que hagi atès les seues recomanacions i utilitzi els fons europeus per finançar inversions addicionals || Destaca que serà l'últim país de la zona euro a recuperar els nivells pre-Covid

El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ahir durant la presentació de l’informe.

El comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ahir durant la presentació de l’informe.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va donar ahir el vistiplau al projecte de pressupostos d'Espanya per al 2022 remès pel Govern espanyol a mitjans d'octubre. No obstant, va demanar que, atès l'alt nivell de deute, mantingui una “política fiscal prudent” a l'hora d'adoptar mesures pressupostàries per donar suport a la recuperació a fi de garantir unes finances públiques sostenibles a mitjà termini. I és que l'Executiu comunitari inclou de nou Espanya dins del grup dels dotze països amb més desequilibris macroeconòmics, entre els quals cita, a més del dèficit i el deute públic, l'elevat atur, la posició exterior, el deute del sector empresarial i el risc d'acumulació d'actius tòxics en el sector bancari, indicadors que a més han augmentat a causa de la pandèmia.

Malgrat això, l'informe elaborat per la Comissió Europea valora que el Govern hagi seguit la recomanació que li va fer el mes de juny passat d'utilitzar el fons de recuperació europeu per finançar inversions addicionals i el foment de la transició verda i digital. Els comptes planejats per al 2022, incloent l'ús dels fons europeus (27.633 milions d'euros), apunten que la posició fiscal d'Espanya el 2020 serà “contractiva”, segons la Comissió, que l'atribueix a la reducció de la despesa l'any vinent en el moment que es retirin mesures adoptades per fer front a la pandèmia. L'informe també apunta que Espanya serà l'últim país de la zona euro a deixar enrere la crisi de la Covid.Amb les regles de disciplina fiscal suspeses, en principi fins al 2023, Brussel·les no ha valorat si els pressupostos estatals permetran complir les metes de dèficit o deute com és habitual, sinó que s'ha limitat a avaluar-los i donar orientació pressupostària.

Calviño defensa que l'aprovació demostra que són “responsables”La vicepresidenta d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, va assenyalar ahir que l'aval de la Comissió Europea al pla pressupostari espanyol per al 2022 confirma “que aquest és un Govern prudent, responsable”. Els pressupostos per al 2022 “són els que Espanya necessita”, va subratllar després d'intervenir al Ple del Congrés que debat les esmenes parcials als comptes. Al seu parer, l'informe de Brussel·les confirma la previsió de reducció del dèficit el 2021 del Govern, que es prolongarà en els propers anys, així com que l'economia espanyola creixerà de forma “forta i sostinguda”.

Els socis de Sánchez fan visible el seu suport als comptesEl projecte de Pressupostos Generals de l'Estat del 2022 va superar ahir sense sorpreses la seua primera ronda de votacions telemàtiques al Ple del Congrés, amb la inclusió de disset esmenes, totes pactades pels partits del Govern amb els seus socis, principalment ERC i Bildu. Per la seua part, el PNB, que sí que va votar a favor d'algunes esmenes, va advertir que la negociació pressupostària amb el Govern encara està oberta i que podria estendre's fins i tot fins al tràmit al Senat, ja que falta tancar qüestions com el tren d'alta velocitat. De moment, els pressupostos ja tenen garantida l'aprovació al Congrés amb 182 vots favorables.

Qui sí que es va desmarcar del tot dels comptes va ser Junts, que va criticar el “mercadeig” que ha aconseguit el català –amb referència a l'acord de l'executiu espanyol amb ERC sobre la llei audiovisual– i que “només beneficia el PSOE, que salva els pressupostos.”.

tracking