SEGRE

El Govern espanyol saldarà deutes amb Catalunya i transfereix dèficit de Rodalies

La secretària d'Estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, i el vicepresident català i conseller de Territorio, Jordi Puigneró, durant la seua reunió bilateral d'Infraestructures a la seu del ministeri a Madrid aquest divendres.

La secretària d'Estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, i el vicepresident català i conseller de Territorio, Jordi Puigneró, durant la seua reunió bilateral d'Infraestructures a la seu del ministeri a Madrid aquest divendres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol s’ha compromès a saldar deutes històrics amb la Generalitat de Catalunya referents a la disposició addicional tercera de l’Estatut, començant per una primera remesa de 559 milions d’euros, i ha acordat transferir-lo també l’import del dèficit tarifari de Rodalies, uns 300 milions anuals. Són els dos acords més destacats de la tercera trobada de la comissió bilateral d’infraestructures que comparteixen Govern espanyol i Generalitat, dut a terme en aquest cas a Madrid, una trobada que no se celebrava des de 2018, quan malgrat el bon to no es va assolir cap concreció.

La secretària d’Estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, i el vicepresident català i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, han presidit una trobada en el qual, segons han explicat posteriorment als periodistes, no s’han tractat altres qüestions difícils com l’enquistada ampliació de l’aeroport de Barcelona-El Prat o com finançar les autovies a mesura que s’acaben les concessions.

UN PAS MÉS EN RODALIES

El dèficit tarifari és la diferència entre el cost total del servei i el recaptat mitjançant els bitllets de transport venuts, i fins la data era l’Executiu estatal el que transferia directament aquesta quantitat a Renfe, sense passar per la Generalitat. El vicepresident català ha reivindicat, en aquest sentit, que l’acord sobre aquesta matèria –que no és més que donar compliment al dictaminat per l’Estatut, segons ha reconegut Pardo de Vera– suposa "iniciar el trajecte cap al traspàs integral i definitiu de Rodalies a la Generalitat".

I és que comptar amb el dèficit tarifari representa per al Govern català aconseguir el seu primer objectiu de cara a completar el traspàs de Rodalies iniciat fa més d’una dècada. Les següents metes són obtenir el traspàs del personal i el material mòbil i després tenir la competència en la gestió de les vies que comencen i acaben a Catalunya. La quantitat exacta del dèficit tarifari s’haurà de concretar en la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat, que a més haurà de validar formalment els acords assolits avui, si bé Puigneró ha situat aquest import entre els 270 i els 320 milions anuals.

tracking