SEGRE

ECONOMIA CRISI

La borsa s'enfonsa gairebé un 5% per la por a l'efecte de la nova variant Covid sud-africana

Davant del temor dels inversors per les noves restriccions als viatges decretades per diversos països || El petroli també baixa un 11% amb els valors lligats al turisme com els més castigats

Les conseqüències a les restriccions a viatges des d’alguns països ha desfermat la por en la borsa.

Les conseqüències a les restriccions a viatges des d’alguns països ha desfermat la por en la borsa.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ibex-35 es va desplomar ahir un 4,96%, la major caiguda des de l’11 juny del 2020, pel pànic desencadenat entre els inversors davant de les restriccions als viatges decretades per diversos països per evitar la propagació de la nova variant del coronavirus detectada a Sud-àfrica. Va tancar la setmana amb un descens del 4%, la qual cosa representa acabar per sota dels 8.500 punts, un nivell que no registrava des d’aquest mes de juliol passat. El selectiu madrileny, que dijous aconseguia acabar en positiu, es va veure llastat durant la jornada d’ahir pel temor davant de la nova variant de la Covid-19 detectada a Sud-àfrica i que ha portat diversos països, entre aquests Espanya, a restringir vols amb Sud-àfrica i Botswana.D’aquesta forma, l’Ibex-35 acumula ja dos setmanes amb descensos del 3%.

L’analista de XTB Joaquín Robles va explicar que aquesta nova variant ha provocat el temor a una tornada a les restriccions, si bé va assenyalar que “feia temps que els inversors sospesaven una recollida de beneficis”. “Durant les últimes setmanes els alts nivells d’inflació estaven generant una gran divisió d’opinions als mercats, ja que podria obligar els bancs centrals a endurir les seues polítiques monetàries abans del que es preveix, desaccelerant el creixement econòmic i reduint els resultats empresarials” va comentar en aquest sentit. Tanmateix, va indicar que l’Ibex ha frenat les caigudes en el suport dels 8.400 punts i encara manté un augment del 4% respecte al tancament marcat del 2020 de 8.073,7 enters.De les borses europees, l’espanyola va ser ahir la més castigada per la seua forta exposició al sector bancari i de serveis.

IAG va ser la més penalitzada, al no poder operar en un mercat amb noves restriccions, i el BBVA va tornar ha patir per la devaluació de la lira turca, després que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, defensés la seua política d’abaixar tipus amb una inflació propera al 20%. “La banca és un dels sectors més vulnerables a la incertesa ja que el menor creixement frena l’activitat, augmenta la morositat i estreny els marges d’interessos”, ha explicat l’analista de XTB.D’altra banda, el petroli també es va veure afectat per les notícies de la nova variant, així com pel context de noves restriccions a Europa, provocant un descens de l’11% en el valor del barril de cru Brent, de referència a Europa.

El preu de la llum baixa un 10% però segueix per sobre dels 200 €/MWhEl preu mde l’electricitat al mercat a l’engròs (pool) baixarà avui dissabte un 10,2% respecte a ahir, encadenant malgrat ser cap de setmana el seu desè dia consecutiu per sobre de la cota dels 200 euros per megawatt hora (MWh).

En concret, el preu mitjà d’aquest dissabte se situarà en els 204,35 euros/MWh, segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat. Amb totel preu de la llum com és habitual a causa de la menor demanda, es relaxarà lleugeramentel cap de setmana.ig ‘’(OMIE) en amb l’arribada d termes anuals, el preu d’avui multiplicarà gairebé per quatre els 52,56 euros/MWh que va assolir el poolde mitjana el mateix dia de fa un any. El preu màxim de la llum per a aquest 27 de novembre es donarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, amb 243,63 euros/MWh, mentre que el preu mínim es registrarà entre les 14.00 i les 15.00 hores, amb 171,77 euros/MWh.En‘’Els preus del ‘pool’repercuteixen directament en la tarifa regulada --el denominat PVPC--, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament al mercat lliure.Aquest encariment en els últims mesos al mercat elèctric s’explica, principalment, pels alts preus del gas als mercats i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2), en màxims històrics aquest any.En el que va de mes de novembre, el ‘pool’registra una mitjana d’uns 189,3 euros/MWh, uns 11 euros menys que els 200 euros/MWh en què va tancar octubre, encara que multiplica per més de quatre els 41,94 euros/MWh del mes de novembre de 2020.

tracking