SEGRE

COVID19

L’EMA està "preparada" per a l’adaptació de vacunes "si fos necessari"

L’EMA està "preparada" per a l’adaptació de vacunes "si fos necessari"

L'EMA està

L'EMA està "preparada" per a l'adaptació de vacunes "si fos necessari"EFE/EPA/MARTIAL TREZZINI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora executiva de l’Agència Europea del Medicament (EMA), Emer Cooke, va subratllar aquest dimarts la preocupació sobre la nova variant òmicron, però va assenyalar que "ja sabíem que els virus muten i estem preparats" per adaptar les vacunes de la covid-19 "si fos necessari".

"Encara no sabem si ho és", va dir en una compareixença davant una comissió del Parlament Europeu a Brussel·les, en la que va recordar que des de febrer de 2020 hi ha "una guia per permetre a les empreses accelerar l’adaptació de les vacunes si fos necessari".

"I hem d’anar molt amb compte a hores d’ara en dir això: no sabem encara si això serà necessari, però si ho fos, ja tenim un pla de contingència", va afegir.

Si al final es demostra que és necessari adaptar les vacunes, l’EMA podria tardar "uns tres o quatre mesos" en donar el seu vistiplau a una nova versió del preparat, però això només passarà "quan les dades estiguin disponibles" i això, va assegurar, "no depèn de l’EMA, sinó de diversos factors, com la situació epidemiològica, l’efectivitat de l’actual vacuna i la circulació d’aquesta variant a Europa".

Cooke va assenyalar que l’EMA està en contacte amb agències internacionals de medicaments, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i les farmacèutiques "per garantir que estiguem preparat per al pitjor, encara que esperem que passi el millor".

Va reafirmar la necessitat d’ampliar la cobertura de vacunació en "aquells països on és perillosament baixa" i va considerar això "particularment important a mesura que anem sabent més sobre la variant òmicron".

Cooke va explicar que les autoritats sanitàries ja es temien que "en algun moment" una mutació del virus "suposi que calgui adaptar" les vacunes actuals, però va recordar que fins ara tots els preparats disponibles "són encara efectius contra totes les variants que circulen" per Europa.

"No sabem si aquest continuarà sent el cas amb la variant òmicron però hem d’assegurar-nos d’entendre-ho. Per a això, part de la feina és analitzar la neutralització creuada de les vacunes, un procés de laboratori que necessita unes dos setmanes per veure si les vacunes ofereixen protecció contra la nova variant," va explicar.

De tota manera, va opinar que la situació a Europa és diferent de la de Sud-àfrica perquè la cobertura europea de vacunació està més avançada i estem ja en la fase de recomanar dosi de reforç", per la qual cosa hi ha "diversos factors que podrien influir" en la circulació de la variant òmicron a la regió europea.

"Per les dades disponibles, continuem veient que les vacunes autoritzades continuen sent efectives i continuen salvant la gent de covid-19 greu i de la mort. Fins i tot si la nova variant continua estenent-se, les vacunes que tenim continuaran oferint protecció", va afegir.

No obstant, Cooke va reconèixer que l’efectivitat de les vacunes es redueix amb el pas del temps i va considerar "molt important" iniciar la vacunació amb la dosi de reforç per a les persones que rebin l’esmentada recomanació, així com la vacunació dels nens, després que s’aprovés la setmana passada l’ús de Pfizer en menors d’entre 5 i 11 anys.

A més, l’EMA espera poder tenir "a finals d’aquesta mateixa setmana" una recomanació científica sobre l’estratègia de "mix and partit", la combinació de diferents vacunes.

Cooke va posar èmfasi que "tenim moltes més eines per lluitar contra aquesta pandèmia ara mateix que les que vam tenir a l’hivern passat", però va advertir que les vacunes "són i continuaran sent la clau" per a això.

L’EMA ha aprovat des de desembre de l’any passat quatre vacunes contra la covid-19: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Mentrestant, unes altres quatre vacunes es troben sota avaluació: la russa Sputnik V, la xinesa Vero Cell, la francesa Vidprevtyn, i la nord-americana Novavax, que "es podria aprovar en qüestió de setmanes", va assegurar Cooke.

"L’esforç col·lectiu que hem fet a Europa per garantir que es desenvolupin aquestes vacunes i siguin analitzades (en un temps rècord) no té precedents", va afegir.

A més de les vacunes, l’EMA ha aprovat tractaments per a pacients amb covid-19, entre ells diverses teràpies amb anticossos monoclonals, i està avaluant altres possibles fàrmacs per a la malaltia que provoca el SARS-CoV-19.

tracking