SEGRE

El Suprem no varia el seu full de ruta: si Puigdemont trepitja Espanya, serà detingut

L'expresident Carles Puigdemont.

L'expresident Carles Puigdemont.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem (TS) ha rebut ja la interlocutòria d’aproximadament 10 pàgines que va emetre divendres passat 26 de novembre la Justícia europea en la qual acordava no tornar la immunitat a Carles Puigdemont de manera cautelar després de la detenció a Sardenya i avisava que el procés penal i les ordres de detenció i entrega romanien en suspens. Després de traduir-lo, des de l’alt tribunal respondran al mateix, però ja adverteixen que si l’expresident català trepitja Espanya serà detingut.

Així ho asseveren de manera taxativa fonts del Suprem consultades per Europa Press, els qui expliquen a més que el que es va conèixer divendres era un extracte de la interlocutòria del vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) i no la resolució completa. Una vegada que el jutge d’instrucció de la causa del 'procés', Pablo Llarena, tingui sobre la seua taula aquesta traducció, serà quan respongui --segons aquestes mateixes fonts-- no només a Europa sinó també a l’escrit que va presentar aquesta setmana la defensa de Puigdemont.

D’aquesta manera, s’evidencia una falta de sintonia entre les resolucions que emet la Justícia europea respecte als escapats del 'procés' amb les decisions que es coneixen a força d’interlocutòries i providències per part de l’alt tribunal espanyol. De fet, les fonts consultades al Suprem apunten que el que pugui dir el TGUE no influeix en la causa perquè el dret espanyol no està supeditat a l’europeu.

LA DECISIÓ DEL TGUE

El Tribunal General de la Unió Europea va rebutjar tornar de manera cautelar la immunitat europarlamentària de l’expresident català Carles Puigdemont malgrat la seua recent detenció a Itàlia, en considerar que l’ordre europea de detenció i entrega emesa contra ell està suspesa a tota la UE mentre la Justícia europea resol la qüestió prejudicial remesa pel jutge d’instrucció Llarena.

La interlocutòria del vicepresident del Tribunal europeu –que també afecta a les demandes presentades pels altres dos eurodiputats de JxCAT i exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí– recalcava que les autoritats nacionals de la resta de països de la UE, en virtut del principi de cooperació lleial, han de tenir en compte la "suspensió del procés penal i de l’execució de les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats" fins resoldre la prejudicial.

En aquest sentit, la Justícia europea considera que l’episodi ocorregut a Sardenya, quan Puigdemont va ser detingut a l’aeroport i posat en llibertat posteriorment "venen a confirmar" que no hi ha risc que un Estat membre executi l’euroordre mentre el procés sigui en suspens, pel que no existeix un risc de perjudici gravi que exigeixi tornar-li la immunitat.

El juliol passat el Tribunal europeu ja va desestimar mesures cautelars sol·licitades pels tres eurodiputats de JxCAT per recuperar les seues respectives immunitats malgrat els suplicatoris aprovats per l’Eurocambra, però va deixar la porta oberta a estudiar de nou mesures provisionals si més endavant veien la seua activitat d’eurodiputats afectada.

Amb l’arrest durant unes hores de Puigdemont a Sardenya a compte de l’euroordre emesa per Llarena, la defensa dels tres polítics independentistes van veure espai per tornar a sol·licitar cautelars en considerar que l’actuació de la Policia italiana deixava en evidència que continuava existint un risc de ser detinguts mentre la Justícia europea resolia el cas de fons.

Tanmateix, el vicepresident del Tribunal General de la UE conclou que aquests mateixos fets són els que proven que no existeix un risc de perjudici "greu" ja que Puigdemont va ser posat en llibertat després d’examinar el raonament de la Justícia europea en la primera interlocutòria de juliol.

Amb tot, el Tribunal europeu deixa clar en el seu escrit que el fet que estigui estudiant una qüestió prejudicial remesa per Llarena sobre l’abast de les euroordres suposa que tals ordres de detenció i entrega estan suspeses en el conjunt de la Unió Europea, i no només a Bèlgica com va defensar el magistrat del Suprem en demanar a Itàlia l’entrega de l’expresident català.

D’aquesta manera, confirmava que el procés penal "està suspès" fins que el Tribunal de Justícia es pronunciï sobre la petició de decisió prejudicial i precisa que aquesta suspensió es deriva directament del plantejament de l’esmentada petició i "no necessita una decisió específica del Tribunal Suprem sobre això", del qual diu que "estava al corrent de l’efecte suspensiu".

A més, considerava que Puigdemont i els exconsellers no han aportat nous arguments que qüestionin les seues conclusions de la primera interlocutòria dictada el juliol respecte que no és necessari tornar-los la immunitat, i això malgrat que "determinades circumstàncies" evocades per la seua defensa "sustenten la possibilitat que algunes autoritats nacionals no hagin extret totes les conseqüències que comporta el plantejament de la petició de decisió prejudicial".

L’ESCRIT DE PUIGDEMONT

La defensa de l’expresident de la Generalitat i de Ponsatí i Comín va llançar aquest dilluns un escrit dirigit a Llarena en el qual preguntava si ha suspès ja el procediment i per tant també ha deixat en suspens les ordres de detenció emeses, hagut compte que el vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea va considerar aquest divendres que el procés estava "suspès".

"Per mitjà del present escrit venim a interessar que, als efectes legals oportuns, per l’excel·lentíssim magistrat instructor de les presents se’ns informi sobre l’estat del present procediment penal, que el Vicepresident del Tribunal General ha considerat suspès de conformitat amb el previst a l’article 23 del Protocol número 3 sobre l’Estatut del Tribunal de Justícia de la Unió Europea", indiquen en un escrit de tres pàgines al qual ha tingut accés Europa Press.

Ara, tot apunta que des del Suprem la resposta que es doni a aquesta interlocutòria de la Justícia europea no doni una resposta satisfactòria per a la defensa de Puigdemont. Si bé les fonts jurídiques indiquen que la tasca que es realitza des de l’Alt Tribunal relativa a l’expresident no coneix de presses i per tant s’aniran emmotllant a cada situació segons convingui.

tracking