SEGRE

EDUCACIÓ TRIBUNALS

Obliguen una classe a fer el 25% d'hores en castellà

Afecta els alumnes de P5 d'un col·legi de Canet || Vox força el Congrés a votar sobre l'aplicació del 155 a Catalunya

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray.

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat un col·legi públic d’educació infantil i primària de Canet de Mar a haver d’impartir un 25% de les hores en una classe de P5 en castellà a partir del 9 de desembre vinent. La decisió arriba després que la família d’un dels alumnes del centre demanés tenir la meitat de les classes en castellà. Finalment el TSJC va dictar mesures cautelars per impartir un quart de les hores en aquest idioma.

En concret, haurà d’impartir en castellà tres de les cinc classes que es fan a la tarda durant la setmana i dos hores més en horari de matí cada dia. Moltes famílies que porten els fills a aquest centre consideren que això és una “vulneració” del model lingüístic i ja han començat a preparar mobilitzacions per mostrar el seu rebuig i a recollir firmes contra la imposició judicial. Compten amb el suport del Govern, i és que la notícia arriba pocs dies després que el Tribunal Suprem reafirmés en una interlocutòria l’obligatorietat d’impartir un 25% en tot el sistema educatiu català en castellà.

La Generalitat ja va assegurar que pensa continuar apostant pel model actual i que no obligarà a complir la sentència. És per això que el grup ultradretà Vox, a través d’una moció, forçarà al pròxim ple del Congrés dels Diputats una votació sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per intervenir l’Administració catalana a fi d’assegurar que la sentència del Suprem s’acabi aplicant.

Tot això es barreja amb la polèmica generada entorn de la nova Llei de l’Audiovisual, que ERC i el Govern es troben renegociant després que Esquerra amenacés de vetar els Pressupostos per al 2022, cosa que finalment no farà, si la quota del 6% de llengües cooficials no s’aplicava a plataformes internacionals com HBO o Netflix.

Enmig de les negociacions per aquest tema, el vicepresident de contingut original d’aquesta última empresa a Espanya i Portugal, Diego Ávalos, va assegurar en una entrevista al diari El País que a ells el que els interessa és el talent “sigui en l’idioma que sigui” i va reafirmar l’aposta de la plataforma per produir contingut a Espanya.

tracking