SEGRE

POLÍTICA ÒRGANS JUDICIALS

El CGPJ compleix tres anys caducat i sense aspecte que socialistes i populars el renovin

L'últim obstacle és el debat sobre quin hauria de ser el sistema d'elecció dels membres || Europa impulsa a fer una reforma per atansar la legislació espanyola als estàndards continentals

Carlos Lesmes, al centre, presidint un ple del Consell General del Poder Judicial.

Carlos Lesmes, al centre, presidint un ple del Consell General del Poder Judicial.RICARDO RUBIO / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va complir ahir tres anys amb el mandat caducat per la incapacitat de PSOE i PP per arribar a un acord sobre els nous vocals, un punt mort que, després de la reforma operada per impedir que realitzés nomenaments a la cúpula judicial mentre seguís en funcions, ha abocat algunes sales del Tribunal Suprem a una situació de “col·lapse”. En un últim esforç negociador, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el secretari General del PP, Teodoro García Egea, van entaular a l’octubre un nou diàleg per renovar els òrgans constitucionals els mandats del qual havia vençut. I així ho van fer amb el Tribunal Constitucional (TC), el Tribunal de Comptes o el Defensor del Poble, però el CGPJ continua pendent.

L’escull en aquesta ocasió és el sistema d’elecció dels dotze vocals procedents del torn judicial. El PP reclama que primer es canviï la llei, perquè els jutges siguin elegits pels mateixos jutges, i després es procedeixi a la renovació. El Govern central, per la seua part, no es tanca a una possible reforma però insisteix que abans s’ha de designar un CGPJ nou.

Fonts de la negociació no veuen factible que l’acord arribi abans de finals any. En el dia d’avui, la llei assenyala que l’òrgan de govern dels jutges ha d’estar integrat pel president del Tribunal Suprem i per vint vocals, dels quals dotze seran jutges o magistrats en servei actiu en la carrera judicial, i vuit juristes de reconeguda competència.Segons l’article 567 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), aquests vint vocals són designats per les Corts Generals atenent el principi de presència paritària entre homes i dones. Cada cambra elegeix per majoria de tres cinquens deu vocals, quatre entre juristes de reconeguda competència amb més de quinze anys d’exercici en la professió i sis de corresponents al torn judicial.

A més, la LOPJ a l’article 568 diu que el Consell es renova en la seua totalitat cada cinc anys i que els presidents del Congrés i del Senat han d’adoptar les mesures necessàries perquè la renovació del Consell es produeixi en el termini.El president del CGPJ i del Tribunal Suprem (TS), Carlos Lesmes, va tornar a denunciar, amb motiu de l’obertura de l’any judicial el passat 6 de setembre, la “insostenible” situació de l’òrgan de govern dels jutges, i va instar les forces polítiques a deixar aquest assumpte fora de la “lluita partidista” per tancar un acord. A més, Lesmes va advertir que la falta de renovació del CGPJ no és només un problema per a la judicatura, sinó també per al conjunt de la societat espanyola, atès que “va ser dissenyat per la mateixa Constitució per garantir la independència en l’exercici de la funció judicial”

PSOE i Podem van impulsar una llei que limita els nomenaments a la cúpula judicial

En un intent de forçar el Partit Popular a renovar el CGPJ, els grups parlamentaris de PSOE i Unides Podem van impulsar una reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) que va quedar aprovada el mes de març i que impedeix que un Consell en funcions pugui realitzar nomenaments a la cúpula judicial.Fa anys que Europa anima a fer una reforma per atansar la legislació espanyola als estàndards continentals, d’acord amb els quals almenys la meitat dels vocals del CGPJ haurien de ser elegits pels seus parells. El Partit Socialista va acusar ahir el PP dels tres anys de “segrest” del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que es van complir, al no tancar un acord per a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges i continuar d’aquesta manera “incomplint la Constitució Espanyola sense cap justificació”.

Al seu compte de Twitter, el PSOE va denunciar els “tres anys de segrest” del CGPJ per part del Partit Popular, al qual ha responsabilitzat del “bloqueig” d’aquest òrgan constitucional. “El context social i polític ha canviat des de l’última renovació del CGPJ el 2013. Però el que no ha canviat és que el PP té com a ostatge el CGPJ, i això per a la nostra democràcia no és acceptable”, assenyala.Afegeix el PSOE que l’actual majoria conservadora del CGPJ “no és representativa” i té l’enviat “caducat”, cosa que provoca al seu parer a més un “mal funcionament de la Justícia” i suposa una “amenaça a la democràcia”.“El Partit Popular diu que vol despolititzar la justícia, però recordem les paraules del seu exdiputat i senador Ignacio Cosidó: “Controlarem la sala segona per darrere”, adverteix el PSOE al seu compte de Twitter.

En aquest context, jutges progressistes advoquen per dimissions al si del CGPJ per forçar amb això que els dos grans partits es vegin forçats a la renovació. És una estratègia que ja van dur a terme fa vint-i-cinc anys.

tracking