SEGRE

SALARIS

Els països de la UE aproven fixar "salaris mínims adequats"

Els països de la UE aproven fixar

Els països de la UE aproven fixar "salaris mínims adequats a la UE"EFE/EPA/STEPHANIE LECOCQ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres de Treball de la Unió Europea (UE) van donar aquest dilluns el seu vistiplau a la proposta de la directiva amb la que es pretenen garantir salaris mínims adequats a tot el bloc comunitari.

En concret, els països van recolzar el mandat per negociar aquesta norma amb l’Eurocambra, l’altre colegislador comunitari amb qui més endavant els Estats hauran d’aconseguir un acord perquè la directiva pugui entrar en vigor.

El Consell, que representa els països, va indicar en un comunicat que els països amb una alta cobertura de la negociació col·lectiva "tendeixen a tenir una menor proporció de treballadors amb salaris baixos i salaris mínims més alts que aquells amb baixa cobertura de negociació col·lectiva".

Per aquest motiu, els ministres van acordar que els països han de promoure "l’enfortiment de la capacitat dels interlocutors socials per participar en la negociació col·lectiva".

"Si la seua cobertura de negociació col·lectiva és inferior al 70%, també han d’establir un pla d’acció per promoure la negociació col·lectiva", va constatar el Consell.

A fi de promoure salaris mínims adequats i aconseguir condicions de treball i vida decents", els Estats membres amb salaris mínims fixats per llei han d’establir un procediment "per fixar i actualitzar aquests salaris mínims d’acord amb un conjunt de criteris estables i clars".

Els salaris mínims "s’actualitzaran de manera periòdica i oportuna" i podran "ajustar-se mitjançant mecanismes d’indexació automàtica".

Els ministres també van acordar mesurades per millorar l’accés efectiu dels treballadors al salari mínim, com "controls i inspeccions adequats, informació fàcilment accessible sobre la protecció del salari mínim, un recordatori de les normes existents sobre contractació pública i un dret a reparació i sancions per als patrons que no compleixin".

El text acordat preveu que els Estats membres hagin de monitorar la cobertura i adequació dels salaris mínims, i se’ls demanarà que informin cada dos anys a la Comissió Europea sobre la taxa de cobertura de la negociació col·lectiva, el nivell dels salaris mínims fixats per llei i la proporció de treballadors coberts per ells.

Els Estats membres que només tinguin convenis col·lectius per fixar els salaris mínims hauran d’informar "sobre les taxes salarials més baixes fixades pels convenis col·lectius i sobre els salaris dels no coberts pels convenis col·lectius".

"Avui Europa, probablement, faci un pas molt important tirant endavant la directiva de salaris mínims", va declarar la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en arribar a la reunió de titulars d’Ocupació dels 27 a Brussel·les.

Durant la seua intervenció dins del trobada, la ministra va indicar que "parlar de llibertat i d’igualtat és, precisament, parlar de salaris mínims justos i de salaris mitjans alts".

Va afegir que la directiva "entén, a la fi, que una Europa de i amb futur és incompatible amb salaris baixos i condicions de vida precàries".

"Així mateix, aquesta proposta de directiva atén l’evidència científica que ha demostrat que uns salaris mínims elevats i segurs tenen un impacte positiu en l’economia i fomenten un creixement inclusiu i compartit. Hem d’atansar-nos a la realitat i abandonar dogmes fallits", va subratllar.

En la reunió d’avui, els ministres també provaran de pactar la directiva sobre transparència salarial, que busca garantir els mateixos salaris per les mateixes feines per abordar la bretxa de gènere. 

Díaz va assegurar en arribar a la trobada que Espanya s’ha anticipat en aquest tema, ja que va tirar endavant una llei sobre la matèria "ja fa molts mesos" que és "molt més ambiciosa que el que està plantejant la Unió".

La ministra, a més, té previst reunir-se amb la titular portuguesa de Treball, Ana Mendes Godinho, per continuar treballant "en tots els assumptes relatius al pilar social" europeu, en matèria de plataformes digitals com "la vinculació de l’ús d’algoritmes a les relacions laborals", en les formulacions de l’economia social o la transparència retributiva.

"En temes en els quals Espanya està sent avantguarda i pionera", va dir, i va agregar que amb la titular lusitana la relació és "absolutament extraordinària".

tracking