SEGRE
El volcà manté l'explosivitat i els sismes persisteixen a La Palma

El volcà manté l'explosivitat i els sismes persisteixen a La PalmaEFE/UNIDAD MILITAR DE EMERGENCIAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Direcció Tècnica del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic (PEVOLCA) i un portaveu del Comitè Científic van apuntar que la qualitat de l’aire ha millorat a tota l’illa de La Palma, tret de Puntagorda on els nivells són "regulars", alhora que van puntualitzar que una colada s’ha emportat nous habitatges a Los Llanos de Aridane. El focus efusiu cap a l’oest del con principal de Cumbre Vieja "s’ha reactivat" i ha generat dos bugades|colades la lava de les quals s’ha desplaçat per terrenys ja ocupats anteriorment.

La colada cap al sud de Cumbre Vieja es va desplaçar, va apuntar el comitè d’experts, "va destruir nous habitatges cap al sud-oest a Los Llanos de Aridane, fins entrar en la divisòria" amb el municipi de Tazacorte, enganxant-se a la colada número nou i aportant més energia "cap al delta de lava". Pel camí ha "deixat un espai intermedi" que no va generar noves destruccions.

Juntament amb la destrucció de nous immobles, la preocupació és la qualitat de l’aire. Ha millorat en la major part de l’illa des de la tarda de dissabte, però aquest diumenge al matí els nivells a Puntagorda són regulars.

La sismicitat, segons Carmen López, del Instituto Geográfico Nacional continua a la baixa i el terratrèmol més gran registrat va ser a les 14.48 hores de dissabte i no va ser percebut per la població.

La deformació ha revertit, com en dies anteriors, i la tendència de diòxid de sofre en l’aire "de rang alt però també descendent". Els valors de diòxid de sofre són "estables com des del 5 de novembre".

Actualment continuen estant allotjats 554 persones, una més que dissabte i 43 dependents estan allotjats en centres sociosanitaris de l’illa després de 77 dies d’erupció i 83 de la posada en marxa del pla d’emergència.

tracking