SEGRE

PANORAMA

Aragonès: “No volem reformar la Constitució, sinó una de catalana”

El president insisteix que la solució al conflicte passa per un referèndum reconegut || Borràs la veu inútil per resoldre problemes socials, lingüístics o polítics

El president Aragonès va visitar ahir a la Bisbal d’Empordà el museu de terracota.

El president Aragonès va visitar ahir a la Bisbal d’Empordà el museu de terracota.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va rebutjar ahir qualsevol reforma de la Carta Magna i va avisar que el que vol el Govern és una “Constitució catalana”. El president, que es va pronunciar així durant una visita a la Bisbal d’Empordà, va assegurar que la Carta Marga és un text “obsolet” que limita les aspiracions de Catalunya i “tanca la porta al futur del país”. Així doncs, Aragonès va defensar que el 6 de desembre, aniversari del text, que ahir va complir 43 anys, no “tenen res a celebrar” i que el que cal és “culminar amb èxit” el procés cap a la independència a través d’un referèndum d’autodeterminació “que sigui reconegut i en el qual es pugui aplicar el resultat”.

“En això estem treballant, perquè és la manera de resoldre el conflicte que tenim amb l’Estat espanyol”, va asseverar. Per la seua part, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va assegurar que ella veu la Constitució com una eina inútil per resoldre els problemes de la ciutadania en matèria social, lingüística o política i va criticar que aquesta no dona cabuda als anhels de llibertat a què aspira el poble de Catalunya.La Carta Magna “es va pactar amb el franquisme viu i quaranta anys després es demostra que no serveix”, va criticar. Al contrari, la dirigent de Junts, va reivindicar la data com l’aniversari de la primera sessió constitutiva del Parlament.

En aquesta línia, va defensar que la Cambra catalana manté viu l’esperit amb què es va constituir el 6 de desembre del 1932, fa 89 anys: “Ser la casa de tots els catalans, la seu de la sobirania del poble de Catalunya.” D’altra banda, diumenge, en vigílies de l’aniversari de la Constitució, els partits independentistes catalans i els nacionalistes bascos, gallecs, valencians i balears de la Llotja del Mar van firmar una declaració conjunta en la qual van carregar contra la Carta Magma, al considerar que està “esgotada i deslegitimada” i que manté els drets de les seues “nacions lligats de peus i mans”. Hi van demanar també un model d’Estat de reconeixement a la plurinacionalitat i l’autodeterminació.

Els constitucionalistes insten a respectar la Carta Magna

Els partits constitucionalistes catalans van celebrar el 43 aniversari de la Carta Magna per separat. El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, va difondre un vídeo a través de les xarxes socials en el qual va instar els ciutadans a guiar-se amb la Constitució espanyola “per afrontar els nous reptes de futur”. Els diputats de Ciutadans es van reunir davant del Parlament, on van desplegar una bandera espanyola de 50 metres i van reivindicar la Carta Magna i van instar a complir-la abans de parlar de reformar-la. Des del PP, van assegurar que seguir-la és l’única manera de tornar a la “convivència”.

tracking