SEGRE

PANORAMA

El Govern central exigeix lleialtat a la Constitució, que compleix 43 anys sense indicis de reforma

Sánchez reclama als populars seguir la Carta Magna de “pe a pa”, amb referència a la renovació del CGPJ || Casado critica el que considera revisionisme de la Transició per part de l'esquerra

Vista general de l’acte institucional, amb 260 persones, davant del Congrés dels Diputats.

Vista general de l’acte institucional, amb 260 persones, davant del Congrés dels Diputats.EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va exigir ahir el compliment de la Constitució en la celebració del seu 43 aniversari i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va insistir que tots els partits han de ser lleials a la Carta Magna, que de moment no sembla que hagi de reformar-se, davant de la falta de consens de dreta i esquerra. “Va costar molt. Si avui hem de reivindicar el quefer d’algú, és el de milions de compatriotes, de pares, mares, avis i àvies que van fer possible la Constitució”, va asseverar Sánchez abans d’assistir a l’acte institucional del Congrés.

“Les generacions que ara agafem el testimoni hem de cuidar la nostra Constitució i això significa complir fil per randa tots els articles”, va assenyalar, en clara referència als populars i el bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial.L’aniversari de la Constitució es va celebrar per segon any consecutiu a l’escalinata de la Porta dels Lleons a causa de l’evolució de la pandèmia i a l’acte van acudir la majoria de membres del Govern estatal, alts representants d’institucions de l’Estat i dirigents polítics i vuit presidents autonòmics. La presidenta del Congrés va apel·lar tots els partits polítics a ser lleials amb la Constitució, que conté valors, normes i un programa de construcció de futur “plenament vigent”. “Qui discuteix” el seu compliment “pretén situar-se per sobre d’ella”, va recalcar Batet, després d’incidir que “ser lleial a la Constitució és acceptar la legitimitat del triomf de l’altre i assumir-lo”.Un discurs que es produïa minuts després que dirigents de la dreta acusessin el Govern central d’intentar atacar la Constitució donant suport a les demandes de partits republicans o d’EH Bildu.“És molt, molt preocupant que s’estigui revisionant la mateixa Transició (...).

Els nets no hem de desfer l’abraçada que es van fer els nostres avis”, afirmava el líder del PP, Pablo Casado. Per la seva banda, la portaveu adjunta de Vox, Macarena Olona, va dir que “el que avui vivim és un exercici d’abús i de cinisme”, al recordar la sentència que va declarar inconstitucional el primer estat d’alarma. També la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, va advertir el Govern que no podrà acabar amb la convivència encara que Sánchez “faci socis de govern preferents” ERC o EH Bildu.

Com és habitual, aquestes formacions juntament amb altres partits sobiranistes com PNB o independentistes com JxCAT, no van assistir a l’acte institucional.De moment no hi ha aparences de reformar la Constitució davant de la falta de consensos entre la dreta i l’esquerra. Unides Podem demana canvis perquè els ciutadans puguin elegir un model republicà davant del monàrquic i el PSOE proposa modificar, per exemple, l’article 49 per suprimir la paraula disminuït de la Carta Magna, amb referència a les persones amb capacitats diferents. El PP creu que no s’ha de parlar de reforma en un context de “desafiament a la governabilitat”.

El president del TC reclama distensió política

El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, va subratllar ahir que qualsevol possible reforma de la Constitució ha d’emprendre’s en un clima de “distensió política” i consens previ, a més d’aconseguir un “punt d’equilibri” entre la continuïtat dels seus valors i l’adequació als nous temps. Va destacar que totes les constitucions estan sempre afectades per la tensió dialèctica, ja que d’una banda tenen pretensió d’establir-se de “forma estable i continuada”, però de l’altra, i com assegurava Thomas Jefferson, les generacions futures “tenen dret” a acomodar-ne la redacció als nous temps.

Vista general de l’acte institucional, amb 260 persones, davant del Congrés dels Diputats.

Vista general de l’acte institucional, amb 260 persones, davant del Congrés dels Diputats.EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

Vista general de l’acte institucional, amb 260 persones, davant del Congrés dels Diputats.

Vista general de l’acte institucional, amb 260 persones, davant del Congrés dels Diputats.EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

tracking