SEGRE

ALEMANYA CANVI DE CICLE

Scholz posa fi a l'era Merkel

El socialdemòcrata ja és el canceller i dirigeix el govern de coalició, amb verds i liberals, més paritari de la història alemanya || Acaba amb més de 16 anys de lideratge de la conservadora

El socialdemòcrata Olaf Scholz va entregar un ram de flors a la seua antecessora, Angela Merkel, que deixa la cancilleria després de 16 anys.

El socialdemòcrata Olaf Scholz va entregar un ram de flors a la seua antecessora, Angela Merkel, que deixa la cancilleria després de 16 anys.IKEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (SPD) va recuperar ahir el lideratge a Alemanya a través d’Olaf Scholz, el nou canceller federal al capdavant d’una coalició inèdita amb verds i liberals, que tanca el període de 16 anys al poder de la conservadora Angela Merkel. Scholz, de 63 anys, vicecanceller i titular de Finances en l’última gran coalició, va ser investit pel Bundestag, dos mesos i mig després de les eleccions generals i després d’un exitós procés negociador a la recerca de socis de govern. Va obtenir el suport de 395 diputats, davant 303 en contra i 6 abstencions.

L’aliança entre el seu partit, els Verds i el Partit Liberal (FDP) suma al Bundestag 416 del total de 736 escons, encara que el nombre de diputats presents ahir era de 707. Va ser, d’acord amb la pràctica alemanya, una sessió d’investidura sòbria, que es va obrir amb una salutació de la presidenta de la cambra, la socialdemòcrata Bärbal Bas, que després va donar la benvinguda a Merkel, assistent des de la tribuna de diputats.Va seguir la salutació una llarga ovació, amb els diputats drets i orientats cap a Merkel, que no s’asseu ja entre els parlamentaris. La seua retirada de la política incloïa la renúncia a ser de nou candidata del seu districte del nord-est del país, després de trenta anys com a diputada.La investidura va seguir la firma, dimarts, del pacte de coalició entre les tres formacions, que en els dies precedents havien ratificat, per separat, l’acord negociat entre les seues cúpules

La pujada de l’SMI, l’habitatge digne i la lluita contra la Covid, els grans eixos del nou Executiu

El nou govern serà el més paritari de la història d’Alemanya.

A l’SPD, la força més votada a les eleccions amb un 25,7%, li corresponen set ministeris, a banda de la cancelleria. El segell del partit està a Treball i Afers Socials, el titular de la qual continua sent Hubertus Heil, i el nou ministeri de l’Habitatge, per a Klara Geywitz.Al primer li correspon tirar endavant la promesa d’apujar el salari mínim interprofessional dels 9,5 euros l’hora actuals a 12 euros. A la segona, atendre la principal preocupació de molts alemanys, l’accés a un habitatge digne.

El més compromès ministeri del moment, Sanitat, l’ocuparà Karl Lauterbach, defensor de la màxima cautela i de la vacuna obligatòria contra la Covid, que l’ha convertit en objectiu dels atacs dels antivacunes i la ultradreta.Els Verds, que van obtenir un 14,8% a les generals, tindran cinc carteres, entre les quals la d’Economia i Clima, per al seu copresident i nou vicecanceller, Robert Habeck, mentre que la coresidenta, Annalena Baerbock, ocuparà Exteriors. El primer promet impulsar una transformació industrial cap a l’economia verda; la segona provarà de marcar una línia pròpia a Exteriors.A l’FPD, amb un 11,5% en aquests comicis, li van correspondre quatre ministeris, un dels quals, Finances, té la clau de pràcticament tot en la potència europea. L’ocuparà el seu líder, Christian Lindner, que defensa el sostre de deute i, alhora, el no a tota pujada fiscal.

Ikea s’acomiada de l’excancellera germànica amb un curiós anunci

Ikea es va afegir ahir al comiat d’Angela Merkel com a cancellera alemanya publicant un curiós anunci a les principals capçaleres de premsa alemanyes. “Per fi a casa”, diu l’eslògan de l’anunci d’Ikea, on una doble de la política apareix asseguda i amb una de les seues característiques jaquetes en una butaca model Strandmon.

Alemanya aposta per reforçar el paper europeu al món

La nova ministra d’Exteriors alemanya, la verda Annalena Baerbock, va expressar ahir a l’assumir el càrrec la seua intenció de marcar una línia pròpia durant el seu mandat però també vol reforçar el paper europeu “en un món sense lideratge global” i de mantenir una línia de continuïtat en política exterior.

Malgrat el canvi de Govern, Alemanya és un soci “de confiança”, que mantindrà els seus compromisos en el si de la UE, de l’OTAN i de les organitzacions multilaterals, va destacar. A més, es va comprometre a mantenir la línia de “solidaritat infrangible” amb Israel.

El socialdemòcrata Olaf Scholz va entregar un ram de flors a la seua antecessora, Angela Merkel, que deixa la cancilleria després de 16 anys.

El socialdemòcrata Olaf Scholz va entregar un ram de flors a la seua antecessora, Angela Merkel, que deixa la cancilleria després de 16 anys.IKEA

tracking