SEGRE

JUSTÍCIA

La justícia britànica falla a favor d'extradir Assange als EUA

La justícia britànica falla a favor d’extradir Assange als EUA

La justícia britànica falla a favor d'extradir Assange als EUA

La justícia britànica falla a favor d'extradir Assange als EUAEFE/EPA/ANDY RAIN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units van guanyar aquest divendres un recurs davant del Tribunal d’Apel·lació de Londres contra un fallo del gener passat que havia denegat l’extradició de l’activista de WikiLeaks Julian Assange a aquest país per risc de suïcidi.

Els jutges d’aquest tribunal han conclòs que el Govern nord-americà ha ofert suficients garanties que Assange rebrà el tracte adequat per protegir la seua salut mental i van dictar que pot ser extradit.

El magistrat Timothy Holroyde va indicar que el cas serà ara tornat a la jutgessa de primera instància Vanessa Baraitser -que el 4 de gener va denegar l’entrega- perquè al seu torn el remeti a la ministra de l’Interior, Priti Patel, a fi que ordeni l’extradició.

Holroyde va disposar a més que Assange, de 50 anys, seguirà detingut a la presó d’alta seguretat londinenca de Belmarsh, on compleix presó preventiva fins que acabi aquest procés, que encara pot ser recorregut per la defensa.

En el dictamen, firmat per Holroyde i el seu col·lega Ian Burnett -que avui no pot ser present en la breu vista-, els jutges consideren que Baraitser, de la Cort de Magistrats de Westminster, va haver d’informar per endavant a la Justícia nord-americana que pensava bloquejar l’extradició a fi que pogués presentar ja llavors garanties sobre el règim penitenciari que s’aplicaria a l’acusat.

En tot cas, les garanties que Washington va presentar posteriorment davant del Tribunal d’Apel·lació "són suficients", assenyalen els magistrats, que rebutgen les crítiques de la defensa.

Durant el judici del 27 i el 28 d’octubre, el fiscal James Lewis, en representació de la Justícia nord-americana, va garantir que, en cas de ser extradit, el periodista no serà sotmès a "mesures administratives especials" (SAM, en anglès), com tenir vetades les visites o la correspondència, ni abans del judici ni si fos condemnat, ni ingressaria a la presó ADX Florence - de súper màxima seguretat- a Colorado, tret que -va matisar- posteriorment fes alguna cosa per merèixer-ho.

A més, Washington promet que, mentre estigués sota custòdia, Assange rebria el tractament psicològic adequat i, en cas de condemna, podria complir-la al seu país natal d’Austràlia.

Els Estats Units reclamen a l’australià per jutjar-lo per 18 delictes d’espionatge i intrusió informàtica després de les revelacions del seu portal WikiLeaks, que, entre altres coses, va exposar abusos d’aquest país en les guerres de l’Iraq i l’Afganistan.

Segons la defensa, les acusacions, que diu que poden portar fins 175 anys de presó, estan políticament motivades i, si acaben en condemna, seria un precedent catastròfic per a la llibertat de premsa.

tracking