SEGRE

EDUCACIÓ POLÍTICA

El TSJC exigeix al Govern català protegir la intimitat del menor que vol classes en castellà

Mig miler de persones es manifesten a Canet contra la sentència d'aquest tribunal, que obliga al 25% en una classe

Mig miler de persones es van manifestar a Canet contra la decisió del Superior de Justícia català.

Mig miler de persones es van manifestar a Canet contra la decisió del Superior de Justícia català.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a la Generalitat garantir la “protecció” i la “intimitat” de l’alumne d’una escola de Canet de Mar després que un jutge reconegués a la seua família el dret al fet que rebés un 25% de l’ensenyament en castellà. En una providència, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha requerit el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la directora de l’escola el Turó del Drac, en què el menor cursa P5, perquè “preservin la protecció de la intimitat” de l’alumne i de la seua família, així com “la normal convivència i el pacífic desplegament de l’entorn educatiu”.

A més, dona un termini de deu dies a la conselleria perquè aporti un informe amb què justifiqui les mesures adoptades per complir el dictamen del Superior de Justícia, que obliga el col·legi de forma cautelar a impartir un 25% de les classes en castellà al grup d’aquest alumne. Després d’aquesta resolució, la família del nen va denunciar que havia patit amenaces i fustigacions per part de pares del col·legi i altres persones defensores de la immersió lingüística, que el Govern central ja s’ha compromès a investigar.

La Fiscalia de Barcelona, per la seua part, ha obert diligències per determinar si diversos missatges abocats a les xarxes socials contra l’alumne suposen un delicte d’incitació a l’odi o de discriminació. La ministra d’educació, Pilar Alegría, per la seua part, es va posar en contacte amb Gonzàlez-Cambray, a qui li va expressar “tot el seu suport” per evitar “qualsevol tipus d’assetjament en aquest cas o en un altre” que succeeixi en una escola de Catalunya.

Per un altre costat, les famílies de l’escola implicada contràries al fet que el centre imparteixi una quarta part de les matèries en castellà va fer públic un comunicat en el qual van negar “qualsevol tipus d’assetjament” i van assegurar que “no tenim interès a saber qui ha estat la família denunciant”. Moltes d’elles van acudir a la manifestació convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (Sepc) i la Intersindical Csc contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia català. La marxa, a la qual van assistir mig miler de persones, es va iniciar als voltants del centre escolar afectat i es va dirigir fins a la biblioteca situada al centre de Canet. Allà, l’alcaldessa de la localitat, Blanca Arbell, va denunciar haver patit amenaces telefòniques.

El PSC defensa el model educatiu de Catalunya i el PP demana un 155

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, va considerar ahir que el català ha de ser la llengua vehicular a l’escola i tot i que va demanar complir les sentències judicials, també va apostar per donar autonomia als centres perquè s’adaptin segons la seua realitat sociolingüística. “Defensar el català no és anar en contra del castellà, i defensar el castellà no és anar en contra del català”, va dir.

El PP, en boca del seu vicesecretari de Comunicació, Pablo Montesinos, va oferir de nou els seus senadors al president del Govern, Pedro Sánchez, per aplicar l’article 155 de la Constitució en matèria d’educació a Catalunya, després de la “fustigació a una família que ha aconseguit més classes en castellà per al seu fill per via judicial”. “Al castellà se’l persegueix a Catalunya i cal defensar-lo i reivindicar-ho”. En aquesta línia es va expressar també Cs, que va criticar que no es freni “aquest atropellament”.

tracking