SEGRE

EDUCACIÓ JUSTÍCIA

El Consell d'Europa revisarà la sentència del Suprem contra la immersió lingüística

Estudiarà si obligar a un 25% de classes en castellà vulnera la Carta europea de Llengües Minoritàries

La consellera d’Exterior, Victòria Alsina, va viatjar a Mèxic per inaugurar una delegació del Govern.

La consellera d’Exterior, Victòria Alsina, va viatjar a Mèxic per inaugurar una delegació del Govern.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, va anunciar ahir que el Consell d’Europa revisarà si la sentència del Tribunal Suprem que obliga a impartir un 25% de classes en castellà als centres educatius catalans vulnera la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries (Celrom). Aquesta va ser la resposta que va rebre Alsina a una carta que va enviar fa uns dies a la presidenta del comitè del Celrom per denunciar aquest nou “atac judicial” al català. “En la pròxima revisió es miraran amb lupa aquest fet i decidiran si hi ha hagut una altra vulneració de la Carta Europea per part d’Espanya, que ha ratificat i incomplert sistemàticament”, va apuntar la titular d’Acció Exterior.

Alsina va recordar que el català és la tretzena llengua més parlada a la Unió Europea i que hi ha onze llengües menys parlades que ja estan oficialitzades. “La immersió lingüística és un model d’amplíssim consens tant a nivell polític com social a Catalunya i una línia roja que la Generalitat no està disposada que es creui”, va sentenciar la consellera.La sentència del Suprem, i també la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha obligat a una classe de P5 de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar a fer el 25% de les hores en castellà a petició de la família d’un alumne, ha generat en els últims dies un autèntic huracà polític. Sobretot després que els pares d’aquest menor denunciessin haver estat amenaçats.El secretari d’organització de JxCat, David Saldoni, va reclamar des de Balaguer aplicar “la immersió lingüística amb totes les eines” i ser “exigents” amb el Govern i “amb nosaltres mateixos.

Saldoni va assegurar que “són en casos com aquest (amb referència a Canet) en què no podem afluixar la corda, ni cedir. Hem d’aplicar la llei que tenim a Catalunya, que és la immersió lingüística”.Per altra banda, el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, va reclamar a Tremp que es deixi de “polititzar l’educació i l’ús de la llengua en l’educació a Catalunya”.En un altre ordre de coses, el primer ministre francès, Jean Castex, va lloar el model educatiu de la Bressola, que educa en català els alumnes de primària de la Catalunya del Nord.

PP i Cs apugen el to i parlen d’un “apartheid” lingüístic a Catalunya

Els líders del PP i Ciutadans, Pablo Casado i Inés Arrimadas, van elevar ahir el to per la polèmica desencadenada en una escola de Canet de Mar, obligada a impartir un 25% de les classes en castellà a petició de la família d’un alumne, i van subratllar la situació a Catalunya d’“apartheid” lingüístic.

Ambdós van utilitzar la mateixa expressió per referir-se a l’“assetjament” que pateix la família que va demanar més classes en castellà emparant-se en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).La vicesecretària d’Organització del PP, Ana Beltrán, va anar més enllà i, en un acte del partit a Barcelona, va equiparar la situació que pateix la família amb el que es vivia a l’Alemanya nazi. “Què ens queda per veure. Veurem a Catalunya als que demanin que es pugui estudiar en castellà amb un braçalet marcat, perquè puguin ser assenyalats al carrer, com feien els nazis amb els jueus?”, es va demanar.

Casado va parlar des de Santiago de Xile de “segregació lingüística” i va demanar al president del Govern central, Pedro Sánchez, “que protegeixi aquesta família i aquest nen i que doni totes les eines legals a les forces de seguretat de l’Estat “per acabar amb els violents que s’estan acarnissant amb un pobre nen de cinc anys”.

tracking