SEGRE

EMERGÈNCIES CLIMATOLOGIA

El temporal creua de Navarra a Aragó

La Comunitat Foral demanarà declarar àrea de desastre natural després que el temporal deixi dos morts i incomptables destrosses || Lambán diu que estan preparats per al pitjor escenari possible

Dos bombers naveguen per un dels carrers inundats de Tudela.

Dos bombers naveguen per un dels carrers inundats de Tudela.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal de pluges per la borrasca Barra que des de dijous passat ha provocat inundacions i riuades en bona part del nord d’Espanya es dirigeix a Aragó després d’haver segat dos vides a Navarra i deixat innombrables destrosses. La presidenta de la Comunitat Foral, María Chivite, va anunciar ahir en la seua visita a les zones afectades que sol·licitarà a l’Estat la declaració d’àrea de desastre natural i ha convocat per avui, de manera virtual, als ajuntaments de 74 municipis que han registrat danys a causa dels desbordaments per fer una primera valoració. En aquest sentit, ahir es va poder rescatar el cos del veí d’Elizondo de 61 anys desaparegut des de divendres i que havia caigut al riu Baztán amb la seua furgoneta.

Aquell mateix dia va morir una dona de 49 anys pel despreniment del cobert d’un mas de Sunbilla. Els cabals màxims registrats al tancament d’aquesta edició de la crescuda de l’Ebre es va situar ahir a les 08.00 hores en el tram de Castejón a Tudela, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). El cabal va ser lleugerament inferior a les riuades del 2015 i 2018 (2.691 i 2.682 metres cúbics per segon, respectivament), coincidint amb els pronòstics de la CHE, que preveien una forquilla d’entre 2.500 i 2.800 m3/s.

Precisament, Tudela es va despertar ahir amb una vintena de carrers negats, on l’aigua va arribar fins a un metre d’altura, atrapant diversos veïns a les seues cases. La crescuda de l’Ebre es dirigeix ara cap a Aragó i les previsions de la CHE avancen que en les pròximes hores assolirà el seu valor màxim a l’estació d’aforaments del riu Ebre a Tudela, amb un cabal de 2.700-2.800 m³/s. A la capital aragonesa s’espera que els valors més alts de cabal (de 1.900 a 2.300 m³/s) s’assoleixin durant la tarda de demà i principis del dimecres 15.

Al seu torn, a Novillas, el primer poble de la ribera del riu en aquesta comunitat, afronta amb inquietud l’arribada de la punta de la crescuda extraordinària del riu, que s’espera per a aquesta matinada. En aquest sentit, el president d’Aragó, Javier Lambán, va assegurar ahir que la comunitat ja ho té “tot previst i planificat per a la pitjor de les situacions” i que ara “només queda passar les hores i esperar què ens ofereix el riu durant la matinada”.

Desplegament militar per evitar desastres en terres aragoneses

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va destacar durant una visita a la localitat navarresa de San Adrián, afectada per les inundacions, que el Govern central ja treballa en la “fase de recuperació” pels “importants” danys ocasionats per les avingudes a causa del temporal. També va afegir que es treballa en col·laboració amb el Govern d’Aragó per “minimitzar” els efectes previstos per la crescuda en aquesta comunitat. El ministre de l’Interior va recordar que per evitar més destrosses i pèrdues personals, la Unitat Militar d’Emergències (UME) s’ha desplegat a Aragó amb 292 militars, 102 vehicles i un helicòpter, encara que no va descartar ampliar el nombre d’efectius si fos necessari o si el Govern aragonès ho demanés.

Dos bombers naveguen per un dels carrers inundats de Tudela.

Dos bombers naveguen per un dels carrers inundats de Tudela.EUROPA PRESS

tracking