SEGRE

POLÍTICA

El ple del Parlament aprova que Juvillà mantingui l'escó mentre la sentència no sigui ferma

ERC, Junts i CUP han demanat abans canviar l'ordre del dia per votar el dictamen de la Comissió de l'Estatut del Diputat

El secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà (CUP), al costat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en roda de premsa.

El secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà (CUP), al costat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en roda de premsa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament ha aprovat aquest divendres que el secretari tercer de la Mesa, Pau Juvilla (CUP-NCG), mantingui l'escó mentre la sentència no sigui ferma. Els grups d'ERC, Junts i CUP (Marta Vilalta, Josep Rius i Eulàlia Reguant, respectivament) han demanat l'alteració de l'ordre del dia invocant l'article 83.3 del reglament, per afegir-hi la votació del dictamen que va aprovar ahir la Comissió de l'Estatut del Diputat. La majoria independentista hi ha votat a favor, com també PSC i comuns. Vox, Cs i PPC ho han fet en contra. Així, el ple ha votat a donar llum verda a avalar que cap diputat ni diputada perdi la seva acta sense una sentència ferma.

El ple ha aprovat així el text que ja va avalar ahir la Comissió de l'Estatut del Diputat. La majoria independentista de la Mesa hi va presentar un dictamen que proposava que Juvillà mantingués el seu escó mentre la sentència no sigui ferma. Els grups de PSC-Units, ERC, Junts, CUP i comuns hi van votat a favor, pels vots en contra de Vox, Cs i PPC -el mateix resultat s'ha produït a la votació d'avui al ple. "No concorre cap causa d'incompatibilitat sobre Juvillà ni cap altra circumstància que afecti la seva condició diputat del Parlament", afirma el text.

Ahir al matí, el propi diputat de la CUP, acompanyat de la majoria independentista de la Mesa, va anunciar l'acord per mantenir l'acta, fins que la sentència sigui ferma. Estava previst que el dictamen es votés durant el ple de dijous de la setmana que ve, però els grups independentistes ho han avançat tot alterant l'ordre del dia d'avui.

Juvillà va defensar dijous, en roda de premsa, que el dictamen suposa una "via" per fer "efectiva" la voluntat de mantenir el seu escó. Així, el text serveix d'escut davant el que puguin dir la JEC o el Suprem, de manera que l'independentisme aposta ara per una estratègia diferent a la que va seguir amb el president del Govern Quim Torra, que finalment va perdre l'acta.

Sentència ferma i el precedent de Torra

La Mesa del Parlament es va reunir dimarts d'urgència i va decidir traslladar el cas del diputat de la CUP a la Comissió de l'Estatut dels Diputats. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'ha inhabilitat durant sis mesos per no retirar els llaços grocs de la Paeria però la sentència encara no és ferma i Juvillà ha confirmat que recorrerà al Suprem.

Segons fonts pròximes a les presidència del Parlament, es tracta de prendre la iniciativa i no esperar que la Junta Electoral Central (JEC) ordeni la retirada de l'escó, com ja va fer en el cas de Torra.

Tothom al Parlament té clar que Juvillà deixarà de ser diputat i membre de la Mesa en cas que el Suprem ratifiqui la sentència del TSJC. La qüestió és què passa mentre la sentència no és ferma. Tant Vox com Cs ja han anunciat que portaran el cas a la Junta Electoral Central perquè aquest organisme ordeni la retirada de l'escó encara que el Suprem no s'hagi pronunciat en última instància. És el que va passar amb Torra, que va perdre l'acta de diputat per ordre de la JEC, que va donar resposta a una petició de Vox, Cs i PP.

Tenint en compte aquest precedent recent, fonts de la presidència del Parlament expliquen que aquesta vegada s'ha apostat perquè la cambra catalana exerceixi les seves competències des del principi.

Tant presidència del Parlament com la CUP coincideixen en destacar que el Tribunal Suprem, en la sentència del 28 d'abril del 2021 sobre Quim Torra deixa entreveure que avala la decisió de la JEC per la "inactivitat" del Parlament. Concretament, el paràgraf de la sentència a què fan referència diu que "no és una competència exclusiva" del Parlament ja que "davant la seva inactivitat o per qualsevol altra raó, pot actuar l'administració electoral en aplicació directa de la LOREG".

El secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà (CUP) , acompanyat de la resta de membres de la Mesa en roda de premsa.

El ple del Parlament aprova que Juvillà mantingui l'escó mentre la sentència no sigui fermaACN

tracking