SEGRE

EDUCACIÓ MOBILITZACIÓ SOCIAL

Marea verda pel català

Unes 35.000 persones es manifesten a Barcelona per reivindicar la immersió lingüística a Catalunya || Entitats i sindicats reclamen al Govern valentia per blindar el model educatiu

Els líders sindicals, polítics i d’entitats en defensa del català sostenen la pancarta de capçalera.

Els líders sindicals, polítics i d’entitats en defensa del català sostenen la pancarta de capçalera.ACN / CAROLA LÓPEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entitats, sindicats majoritaris i grups parlamentaris van encapçalar ahir al migdia a Barcelona la manifestació en defensa de la immersió lingüística a les escoles de Catalunya. Convocada per la plataforma Som Escola en contra de les sentències que obliguen diversos col·legis catalans a impartir almenys un 25% de les classes en castellà, i sota el lema “Ara i sempre, l’escola en català”, la mobilització va congregar unes 35.000 persones –segons la Guàrdia Urbana– que van tenyir de verd la plaça de Tetuan en el seu recorregut fins al parc de la Ciutadella. Diversos centenars de lleidatans es van afegir a la protesta després de desplaçar-s’hi en diferents autobusos.

A la manifestació van assistir el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i els principals líders d’ERC, Junts, la CUP i comuns, així com el mig centenar d’entitats agrupades a la plataforma Som Escola, entre les quals figura Òmnium Cultural o l’Assemblea Nacional Catalana. També hi van assistir famílies i alumnes de l’escola de Canet de Mar a la qual el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha imposat el 25% de classes en castellà a un grup de P5. Durant la concentració, encapçalada per una pancarta sostinguda pels líders sindicals i polítics en la qual es podia llegir el lema de la protesta, els presents van llançar consignes en defensa del català com “Immersió al 100% és la sentència que volem” o “Si toquen una escola les toquen a totes”.

La manifestació va culminar amb la lectura del manifest de Som Escola, que va cridar a “mobilitzar-se per defensar el model educatiu català” davant de “la intolerable intrusió” que suposa la resolució del TSJC, i va reclamar valentia al Govern per blindar l’educació i el “consens de país” aprofitant la majoria del Parlament.

El Govern estudia una querella contra Casado i Junts s’avança

El president Pere Aragonès va anunciar el divendres que els serveis jurídics del Govern estudien presentar una querella contra el president del PP, Pablo Casado, després que dijous afirmés, entre altres coses, que a Catalunya “hi ha professors amb instruccions de no deixar anar al bany a nens perquè parlen castellà”. Aragonès va titllar d’“infames” les declaracions de Casado i li va exigir que deixi d’“avivar l’odi”.

Per la seua part, Junts va presentar ahir una querella contra el líder popular. El va acusar de calúmnies, injúries i incitació a l’odi. El secretari general del grup, Jordi Sànchez, va assegurar que Casado va actuar amb “irresponsabilitat absoluta” i va instar el Suprem a admetre a tràmit la querella.

També els advocats Josep Rosell i Lluís Gibert van anunciar el divendres que emprendran mesures legals.

“Volen utilitzar la llengua per rascar vots”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar ahir que la resolució del 25% forma part d’una “ofensiva del nacionalisme espanyol que vol utilitzar el català per rascar quatre vots fora de Catalunya”.

“Desitgen menys català a tot arreu”

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va afirmar que aquelles persones que s’oposen a la immersió “no volen més castellà a l’escola, sinó menys català en tots costats”. “Sembla que l’únic idioma que l’Estat domina és el de la imposició”, va lamentar.

Menys ús del català en els últims anys

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va reconèixer en una entrevista a RAC1 que en els últims anys hi ha hagut una baixada de l’ús social en català, i va explicar que entre 1.500 i 1.700 famílies han demanat més castellà a les aules.

“Que ens deixin a nosaltres la immersió”

L’ara president del PSC, Miquel Iceta, va culpar del “retrocés” del català els últims mandats a la Generalitat i va reclamar que “ens el deixin a nosaltres, que impulsem la immersió.” En al·lusió a les afirmacions de Casado, Iceta va ironitzar que “els nens catalans fan pipí”.

“El cas de Canet és un punt d’inflexió”

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, va assegurar que el cas de Canet és “un punt d’inflexió que està fent que moltes famílies alcin la veu”, i va titllar els defensors de la immersió d’“inquisidors lingüístics”.

Els líders sindicals, polítics i d’entitats en defensa del català sostenen la pancarta de capçalera.

Els líders sindicals, polítics i d’entitats en defensa del català sostenen la pancarta de capçalera.ACN / CAROLA LÓPEZ

Els líders sindicals, polítics i d’entitats en defensa del català sostenen la pancarta de capçalera.

Els líders sindicals, polítics i d’entitats en defensa del català sostenen la pancarta de capçalera.ACN / CAROLA LÓPEZ

tracking