SEGRE

CORRUPCIÓ CONGRÉS

La comissió de la Kitchen conclou que Rajoy i Cospedal coneixien l'espionatge a Bárcenas

La proposta del PSOE, que ha de ser ratificada, tira endavant amb el suport de Podem i EH Bildu i l'abstenció d'ERC i PNB || El text diu que la cúpula del PP va ser la que va ordenar iniciar l'operació

Rajoy, amb les diputades del PP Ana Pastor i Cuca Gamarra, després de comparèixer a la comissió.

Rajoy, amb les diputades del PP Ana Pastor i Cuca Gamarra, després de comparèixer a la comissió.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió parlamentària d’investigació sobre la denominada Operació Kitchen va concloure ahir que la cúpula del PP va ser qui va ordenar aquesta presumpta trama parapolicial per espiar al que va ser tresorer de la formació, Luis Bárcenas, amb el coneixement de l’exsecretària general, María Dolores de Cospedal, que al seu torn mantenia informat de la trama l’expresident Mariano Rajoy. Aquestes conclusions van tirar endavant gràcies als vots favorables de PSOE, Unides Podem i EH Bildu, que en sumaven 159, amb l’abstenció d’ERC, PNB i el Grup Mixt (29) i el vot contrari de PP, Vox i Ciutadans (149). El dictamen, proposat pels socialistes, considera que aquesta operació perseguia que “les proves que poguessin estar en possessió” de Bárcenas “es destruïssin o ocultessin perquè mai no fossin utilitzades” per la Justícia i que per a aquesta finalitat d’“interès particular exclusiu del Partit Popular es van utilitzar presumptament fons reservats i efectius policials de manera irregular”.

PSOE i Podem van arribar a la comissió sense haver pactat les seues conclusions. De fet, el grup morat havia presentat el seu propi text acordat amb ERC, Bildu, Junts i la CUP. Tanmateix, finalment tant Bildu com el soci del Govern de coalició van donar suport al document dels socialistes, al qual es van afegir dos paràgrafs a proposta de Podem.

Inclou una recomanació per revisar els procediments vigents per a l’ús i control dels fons reservats, així com dels processos concessió de condecoracions a la Policia Nacional per dotar-los d’una “objectivitat més gran i transparència”.El document, que se sotmetrà a la ratificació al Congrés l’any vinent, responsabilitza la cúpula directiva del PP d’ordenar “la utilització partidista, delictiva i il·legal d’efectius, mitjans i recursos del ministeri de l’Interior” per trobar proves que estiguessin en poder de Bárcenas i que inculpessin el partit “pel que fa al finançament irregular i els casos de corrupció durant els anys en què governaven”. Assenyala que l’operació, investigada a l’Audiència Nacional i que es remuntaria al 2013, es dirigia des de la seu del PP, amb el coneixement de Cospedal, Rajoy i de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, que va encarregar-li al seu segon, Francisco Martínez, la posada en marxa. També estaria en l’epicentre de la trama la Direcció Adjunta Operativa de la Policia, que dirigia Eugenio Pino.

La investigació ha durat 9 mesos i han comparegut 37 persones

L’expresident del Gobierno Mariano Rajoy va ser l’última de les 37 persones citades a declarar que va comparèixer a la comissió del Congrés que investiga l’Operació Kitchen. Per aquest procés, que s’ha allargat nou mesos, han passat a testificar també María Dolores de Cospedal, Jorge Fernández Díaz, l’excomissari jubilat José Manuel Villarejo, principal imputat en la trama, o el mateix Luis Bárcenas.Rajoy va negar en tot moment conèixer l’existència de la trama parapolicial ni haver tingut relació amb Villarejo. Així mateix, va insistir en la innocència de l’exministre Fernández Díaz, imputat en el cas.

Cospedal, per la seua part, es va acollir al seu dret a no declarar, tot i que va trencar el seu silenci per assegurar que Bárcenas i Villarejo, els que han defensat en innombrables ocasions que l’operació va ser ordenada per la cúpula del PP amb coneixement de Rajoy i altres càrrecs, “menteixen”.

tracking