SEGRE

ENERGIA CRISI

El preu mitjà de la llum baixa avui per sota dels 100 euros el MWh

Per primera vegada des de l'1 de novembre, però és 4 vegades més cara que el 2020

El preu mitjà de l’electricitat va marcar ahir una caiguda de gairebé 40 euros enfront al del dia de Nadal.

El preu mitjà de l’electricitat va marcar ahir una caiguda de gairebé 40 euros enfront al del dia de Nadal.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà de l’electricitat al mercat a l’engròs continuarà a la baixa avui i se situarà per primera vegada des de l’1 de novembre per sota dels 100 euros/MWh. En concret, la llum costarà aquest 27 de desembre 96,08 euros/MWh, segons dades provisionals publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). D’aquesta manera, el preu del pool es reduirà aquest dilluns en un 49,04% respecte al cost de la llum d’ahir, de 188,53 euros/MWh.

En comparació amb el màxim registre històric (383,67 euros/MWh), fa quatre dies, el preu ha baixat un 75%, després d’acumular quatre jornades consecutives de descensos que coincideixen amb diversos festius a bona part del món i que provoquen que la demanda sigui molt menor a causa de la falta d’activitat d’empreses i grans consumidors.En qualsevol cas, el cost de l’electricitat continua disparat si es compara amb els registres del mateix dia de l’any anterior, quan el preu es va situar en 26,51 euros/MWh. L’increment d’avui en comparació amb el 27 de desembre del 2020 és del 262,5%, és a dir, més de quatre vegades més cara. Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest dilluns es donarà entre les 18.00 i les 19.00 hores, amb 207,1 euros/MWh, mentre que el mínim serà de tan sols 2,67 euros/MWh entre les 2.00 i les 6.00 hores.

Un consumidor tipus acollit a la tarifa regulada o PVPC, si finalitza ara l’any, pagaria un 15,65% més per la seua factura de la llum que el que va pagar el 2018, l’any fins ara amb l’electricitat més cara dels últims anys, malgrat que si descompta la inflació (un 5,5% al novembre), la pujada seria del 10,15%.

Vaixells de gas natural ‘abandonen’ Àsia pels preus alts d’EuropaEls vaixells que transporten gas natural liquat amb destinació a Àsia estan canviant de rumb a mig viatge per proveir els consumidors europeus que estan disposats a pagar més. Les càrregues no compromeses que es dirigien a Àsia estan sent tornades pels seus propietaris i enviades a Europa per treure profit dels preus i la demanda a l’alça.

Dimarts, els preus europeus del gas van registrar un nou rècord després de pujar un 23% i assolir els 182 euros per megawatt hora.

tracking