SEGRE

POLÍTICA EUROPEA

Junqueras apel·la a la justícia per la seua acta a l'Eurocambra

El líder d'ERC trasllada la batalla judicial pel seu escó al Tribunal de la Unió Europea || Electe als comicis del 2019

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, al Parlament el 2017.

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, al Parlament el 2017.ACN / PERE FRANCESCH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha apel·lat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per poder accedir a l’acta d’europarlamentari. El Tribunal ha rebutjat inicialment el seu recurs contra el Parlament Europeu per haver-lo substituït en l’escó pel seu company de files Jordi Solé. El 15 de desembre passat la defensa de Junqueras va recórrer en última instància al TJUE després que el Tribunal General de la UE desestimés la primera queixa.

El líder republicà manté una batalla judicial a Luxemburg pel seu escó a l’Eurocambra amb diferents recursos, però pràcticament tots han estat rebutjats. En paral·lel, té un altre procediment judicial a Espanya pel mateix cas. L’exvicepresident de la Generalitat es va presentar a les eleccions europees el maig del 2019 i va ser escollit, però el Tribunal Suprem no li va permetre sortir de presó per acatar la Constitució i ser reconegut com a eurodiputat.

El desembre del mateix any, el TJUE va dictaminar que el Suprem hauria d’haver demanat permís a l’Eurocambra per mantenir Junqueras a la presó a causa de la immunitat com a electe i va dir que la condició d’europarlamentari s’obté per “la mateixa elecció a les urnes”.

Puigdemont surt en suport dels drets dels presos d’ETA

? L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha afirmat que els presos d’ETA pateixen “vulneracions de drets fonamentals” que cap societat “no pot admetre” i va confiar que el 2022 sigui l’any en què es consolidin les condicions per “poder parlar de reconciliació i normalització de la vida política i social a Euskal Herria”. La xarxa de suport als presos d’ETA Sare va publicar ahir un vídeo en el qual l’expresident trasllada el seu suport a les mobilitzacions convocades per al 8 de gener per reclamar el final de l’“excepcionalitat” que, segons la seua opinió, “s’aplica als reclusos de la banda”.

“Per un motiu o un altre, haurien d’estar gaudint de llibertat, revisió de grau o de simple acostament a les seues cases i famílies”, va sentenciar.

tracking