SEGRE

PROTESTES ALÇA DEL GAS

Rússia envia tropes al Kazakhstan, que viu el seu major esclat social

Registra desenes de morts en els disturbis

Agents de la Policia, ahir durant els aldarulls a Almaty.

Agents de la Policia, ahir durant els aldarulls a Almaty.EFE/STR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rússia i els seus aliats de l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), aliança militar exsoviètica, van iniciar ahir el desplegament de les seues tropes al Kazakhstan a petició del Govern kazakh per sufocar els disturbis que sacsegen el país des de diumenge a causa de l’alça del gas liquat, el principal combustible automotriu utilitzat al país. Aquests enfrontaments, segons van explicar ahir les autoritats, han deixat ja desenes de manifestants morts a tot el país. La principal funció d’aquestes forces, segons l’aliança, serà “la protecció d’importants objectius estatals i militars, donar suport als agents de l’ordre del Kazakhstan per estabilitzar la situació i propiciar el seu retorn al marc de la legalitat”.

El primer contingent a arribar al país centreasiàtic va ser el rus, compost per unitats de Tropes Aerotransportades, que segons l’OTSC “ja compleixen les missions designades”.Per la seua part, la Unió Europea va subratllar que la intervenció de l’aliança “ha de respectar la sobirania i independència” del país. El responsable de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, va expressar que el bloc comunitari està disposat a oferir la seua ajuda per trobar una solució al conflicte al Kazakhstan.Els disturbis a Almaty, considerada la capital econòmica, es van mantenir al llarg de tota la nit de dimecres. La representant de la Policia de la ciutat, Saltanat Arzibek, va xifrar ahir en 18 el total d’agents morts en els enfrontaments i va denunciar que “forces extremistes van intentar irrompre en edificis administratius”.

A més, va advertir que “els bandits estan altament organitzats”, la qual cosa, segons va afirmar, “demostra que van ser entrenats de forma seriosa a l’estranger”.

tracking