SEGRE

PROTESTES ANTIGOVERNAMENTALS

El president del Kazakhstan ordena obrir foc contra els manifestants

Crida a “disparar a matar” sense previ avís als implicats en disturbis, als quals titlla de “terroristes” || La Comissió Europea apressa al cessament de la violència

Les ciutats del Kazakhstan registren disturbis des de diumenge davant de l’alça del gas liquat.

Les ciutats del Kazakhstan registren disturbis des de diumenge davant de l’alça del gas liquat.EFE/ALEXANDER KUZNETSOV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, va ordenar ahir “disparar a matar” sense previ avís als manifestants implicats –que va titllar de “bandits i terroristes”– en els disturbis que fuetegen el país des de diumenge per protestar per l’alça del preu del gas liquat i alçar la veu contra el règim kazakh. “Aquells que no es rendeixin seran destruïts”, va declarar en un discurs a la nació, en el qual a més va descartar obrir-se a dialogar. “Quina estupidesa! Potser és possible negociar amb criminals i assassins?”, va sentenciar el mandatari.

En aquest sentit, va posar èmfasi que “l’operació antiterrorista continua en el país”, encara que va asseverar que la situació a les principals ciutats es va estabilitzar dijous. “La legalitat constitucional està sent restaurada”, va assegurar. No obstant, malgrat que el Govern va tallar internet, mitjans kazakhs van denunciar ahir que encara es podien escoltar trets i explosions als carrers.

A més, Tokayev va arremetre contra els serveis de seguretat kazakhs, que va acusar de “quedar-se adormits” al no preveure la possibilitat d’aquesta crisi, que ja ha deixat desenes de morts. Finalment, va agrair “la camaraderia” del president rus, Vladímir Putin, que va respondre a la seua petició i va enviar tropes al país per provar de sufocar els disturbis com més aviat millor. El ministeri rus de Defensa va informar ahir del desplegament de més de 75 avions de transport militar amb els 250 efectius del “contingent de pau” de l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), aliança militar exsoviètica.

Davant de l’escalada, el responsable de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, va mostrar el suport del bloc per “desescalar” la crisi i va demanar respecte per a la seguretat dels civils. En la mateixa línia, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el líder de l’Executiu de França, Emmanuel Macron, van apressar al cessament de la violència i es van mostrar disposats a mobilitzar-se. Al seu torn, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, va justificar l’enviament de militars al·legant que el seu objectiu és “restaurar la pau” en una crisi que, segons el seu parer, està instigada des d’Occident.

tracking