SEGRE

Aragonès estudia emprendre accions legals contra les declaracions de Villarejo sobre el 17-A

El president del Govern exigeix que s'investiguin "per tal d'esclarir la veritat"

El president del Govern, Pere Aragonès, amb el vicepresident, Jordi Puigneró i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, abans de la reunió del Consell Executiu.

Aragonès estudia emprendre accions legals contra les declaracions de Villarejo sobre el 17-AACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pere Aragonès ha demanat als serveis jurídics de la Generalitat que estudiïn les declaracions de l'ex comissari de Policia José Manuel Villarejo sobre els atemptats terroristes del 17-A "i les accions legals pertinents que es puguin emprendre". En el marc d'un judici contra l'ex policia per espionatge, Villarejo ha dit que els atemptats van ser un "error greu" del CNI que volia donar "un petit ensurt a Catalunya".

Per a Aragonès els atacs van ser "una barbàrie" que han marcat la societat "per sempre". Per això ha considerat que "si les paraules de Villarejo són certes, calen explicacions ja". "Coneixem bé com funcionen les clavegueres de l'Estat, per això exigim que s'investigui per tal d'esclarir la veritat", ha afegit. Aragonès ho ha dit a Twitter, on ha afegit: "Per la veritat. Per les víctimes, pels catalans i catalanes i per tots els qui estem del costat de la pau i la democràcia".

D'altra banda, set partits amb representació al Congrés dels Diputats (Junts, ERC, CUP, Bildu, PdeCat, BNG i Més Mallorca) han registrat una petició per crear una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17-A després de les declaracions de l'ex comissari Villarejo en seu judicial. Els set partits consideren que aquestes declaracions són una acusació "greu" de col·laboració del CNI amb cèl·lules terroristes jihadistes "i la utilització del terrorisme d'Estat contra població civil per part dels serveis d'intel·ligència i els cossos de forces i seguretat de l'Estat".

Segons el text que s'ha registrat a la mesa del Congrés, la comissió busca conèixer "al detall" la relació de l'imam "responsable dels atemptats" de Cambrils i Barcelona "amb el CNI", la "retribució, si és que n'hi va haver", la "durada" i "l'objecte final d'aquesta relació".Alhora busca "aclarir la correlació d'errors en la cadena de comunicació i coordinació entre les forces policials" en relació a la figura de l'imam de Ripoll. També "analitzar" les actuacions del Ministeri de l'Interior i les mesures de control que s'aplicaven a l'imam Es Satty "sabent que formava part o tenia relació amb moviments del jihadisme".

A més busca aclarir "la implicació, participació o omissió del CNI amb els atemptats" i també "proposar les mesures oportunes de prevenció i control dels confidents de la policia", així com "establir quines van ser les responsabilitats polítiques i de qualsevol altre índole" amb els atemptats.

En paral·lel, Junts ha presentat tres peticions de compareixença al Congrés dels Diputats i dues al Senat. Al Congrés reclama que donin explicacions el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Al Senat demana que compareguin la directora del CNI, Paz Esteban, i el mateix Grande-Marlaska.

tracking