SEGRE

Adverteixen que Europa afronta el risc més gran de guerra en 30 anys

Zbigniew Rau, en una imatge d'arxiu.

Zbigniew Rau, en una imatge d'arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Europa afronta el risc més gran de guerra en tres dècades, va advertir aquest dijous el ministre d’Exteriors de Polònia, Zbigniew Rau, en assumir la presidència de torn de l’OSCE, una organització de seguretat que –va dir veladament– ha de servir per rebaixar tensions entre Rússia i Occident. "Sembla que el risc de guerra a la regió de l’OSCE és més gran ara que mai en els últims 30 anys", va advertir el ministre en el seu discurs per exposar les prioritats de la seua presidència davant del Consell Permanent d’aquesta organització a Viena.

Rau es va referir, sense esmentar-ho expressament, a la tensió de les últimes setmanes pel desplegament de tropes russes a la frontera amb Ucraïna, i a les demandes de Moscou de mantenir la seua esfera d’influència sobre països que van estar sota control de la Unió Soviètica fins el 1989 i que ara volen entrar en l’OTAN. "Recentment hem escoltat una demanda de garanties de seguretat relacionades amb una part important de l’àrea de l’OSCE i un renovat discurs sobre àrees d’influència", va dir el ministre. Va assegurar que aquest debat requereix una "seriosa anàlisi i una reacció apropiada" que ha d’estar basada en la legislació internacional i en els compromisos adquirits pels membres de l'OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa).

Rau va dir que la Presidència polonesa de l’OSCE "no és indiferent" a les objeccions de seguretat plantejades per alguns dels seus estats associats i va opinar que aquesta organització és la "plataforma" adequada per buscar solucions diplomàtiques. "Estem oberts al diàleg i a presentar propostes per aconseguir un acord mutu per rebaixar les tensions en l’àrea d’OSCE", va assegurar el ministre polonès. Amb tot, va recordar que amb la legislació internacional no es requereixen altres garanties per preservar la pau. Però és just la falta de compliment d’aquests principis el que fa que els estats busquin garanties de seguretat com, per exemple, la pertinença a aliances militars, va agregar.

Segons Rau, els 57 països de l’OSCE, que s’expandeix des del Canadà a Rússia, "afronten avui una barreja particularment gran de desafiaments a la pau i la seguretat", entre els quals va esmentar diferents conflictes "congelats", com els de l’Alt Karabakh o Transnistria, el risc de confrontació militar o el terrorisme. Aquestes crisis, sumades a les violacions de drets humans o als efectes de la pandèmia de la covid-19, provoquen que augmenti la incertesa i la por en la societat, va alertar.

L’OSCE és una organització regional de seguretat sorgida del diàleg entre els blocs de l’Est i Oest en la guerra freda a partir de 1975.

tracking