SEGRE

Aragonès diu que hi ha "tota la legislatura espanyola" per tancar un acord en la taula de diàleg

El president crida de nou al govern de l'Estat a aprofitar "la conjuntura favorable al Parlament i al Congrés"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès.Presidència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat un marc temporal a la possibilitat d'arribar a un acord en la taula de diàleg. En una entrevista a TVE, Aragonès ha assegurat que els governs català i espanyol tenen encara "per davant tota la legislatura de l'Estat" per a poder tancar un pacte. "Hi ha fins al final del període, fins a les eleccions generals, per a explorar la possibilitat d'una negociació que porti a un acord sobre el futur polític de Catalunya", ha dit. A més, ha tornat a fer una crida al president espanyol, Pedro Sánchez, i al seu executiu per a que siguin "valents" i "arrisquin" posant sobre la taula una proposta. "Ara hi ha una conjuntura favorable a explorar sortides al Parlament i al Congrés", ha dit.

Pere Aragonès, que ha confirmat que dimecres a la nit va sopar amb la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, per a "comentar el context polític general", ha recordat que la legislatura espanyola va començar amb una investidura a la que ERC va donar suport "arriscant molt" perquè es venia de les condemnes "injustes" als polítics del procés en un judici on l'Estat era acusació. I, tot i admetre que els indults van ser un pas valent, ara ha tornat a reclamar al govern espanyol que "aprofundeixi" en aquesta aposta per solucionar el conflicte i "no desaprofiti la conjuntura" i utilitzi la taula de diàleg i el temps de vigència que se li dona per a "avançar".

El president ha avisat, a més, que part de la societat catalana "és escèptica" amb la negociació, el diàleg i la taula perquè "no hi ha una proposta de l'Estat i se segueix amb la repressió", i per això creu que cal "crear les condicions perquè tothom participi d'un acord" fent propostes que serveixin per a resoldre el conflicte. En aquest sentit, i davant l'absència de membres de JxCat a la part catalana de la taula de diàleg, Aragonès ha assegurat que està "convençut que els que no participen tindran tota la voluntat de participar quan això avanci, quan es vegi que no és un instrument per a guanyar temps sinó solucions".

Amb tot, no ha volgut entrar en quina serà la sortida que proposaria l'independentisme si la taula no funciona, i s'ha limitat a dir que ell i la seva formació seguiran "defensant el seu projecte independentista, republicà i d'esquerres, i mai hi renunciarà". "El que diem és que ara hi ha una oportunitat i s'ha d'aprofitar", ha insistit.

La sentència del 25%, la pandèmia i la reforma laboral

Preguntat per la sentència que marca un 25% de classes en castellà a les aules catalanes, Aragonès ha tornat a defensar el model que aplica la Generalitat i ha criticat "l'anomalia que suposa que el TSJC entri a legislar". "nosaltres desenvoluparem el que preveu la LEC", ha dit, tot apostant per "estar centrats en el model de cada centre, perquè s'ha de deixar marge als docents". Per últim, ha remarcat que el que vol el Govern és reforçar i fer valer "en consens polític, social i docent" sobre el català a l'escola.

Pel que fa a les restriccions vigents per la covid-19, Aragonès ha confirmat que, tal i com va dir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, la intenció és fer decaure el toc de queda quan expiri l'actual resolució si, com apunta, "sembla que s'arribarà aquests dies al pic de contagis i després es traduirà en la incidència a hospitals i UCI". El president, que ha defensat les "mesures dures" decretades abans de Nadal malgrat no anar lligades a les d'altres territoris de l'Estat ni fer distincions entre vacunats i no vacunats, i ha fixat en el proper dilluns el dia que "es revisaran" les restriccions per a "analitzar" quines cal que continuïn vigents i quines no.

Per últim, i ja com a membre de la cúpula d'ERC, Aragonès ha confirmat que la seva formació està ara mateix per tombar la nova regulació laboral que el govern espanyol ha pactat amb sindicats i patronal. "El nostre plantejament, i també el del PSOE i Podem, era derogar la reforma laboral del PP, i això canvia alguns aspectes però no es deroga. Estem molt lluny de l'acord del govern espanyol amb els agents socials. Hi ha un punt de tronada amb sindicats i patronal però qui vota són els diputats i s'ha de tenir en compte també això", ha avisat, tot comentant que això mateix li va traslladar a Díaz al sopar d'aquest dimecres.

tracking