SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Illa avisa que “no hi haurà referèndum” ni amnistia a Catalunya i demana diàleg a seques

El líder de l'oposició al Parlament diu que la proposta passa per la millora de l'autogovern i advoca per enfortir els vincles amb l'Estat || Aragonès apressa a resoldre el conflicte aquesta legislatura

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, al Parlament al costat del president Pere Aragonès.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, al Parlament al costat del president Pere Aragonès.EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, va assegurar ahir que Catalunya no celebrarà un referèndum d’autodeterminació a curt ni llarg termini, alhora que va defensar un diàleg “sense ultimàtums, sense terminis, sense plans B, C o Z, sinó amb un pla A”, al qual es va referir com “un diàleg franc”. Ho va dir després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, instés dimecres l’Estat a aportar “propostes concretes” a la taula de diàleg i a ser “valent” per convocar una votació. Illa va afirmar que “no hi haurà referèndum d’autodeterminació” perquè la societat catalana “està farta de divisió”.

“No és que no hagi de passar perquè jo ho digui, no passarà perquè no ho vol la majoria”, va justificar. El cap de l’oposició al Parlament va aprofitar per apuntalar les principals bases del seu projecte polític i va explicar que “davant els que demanen el que no passarà, que és l’autodeterminació, jo dic: prosperitat, finançament just i millor autogovern”. Sobre aquesta millora, va defensar que “en algun moment” s’haurà de corregir el que per a ell és “una anomalia, que és que l’estatut d’autonomia vigent no és el que es va aprovar en referèndum” per part dels catalans.

Una cosa que, va dir, “es veuria normal” corregir en una altra comunitat autònoma.Illa, que va assegurar que el seu grup llança propostes sense tancar-se a acords, va advocar perquè Catalunya enforteixi el vincle amb la resta de l’Estat des de l’“afirmació de la seua identitat”, i va remarcar que el PSC estarà en un pacte per la llengua catalana, sense tolerar que el castellà “sigui tractat, com alguns volen, com una llengua estrangera”.Per la seua banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va apressar ahir el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, a resoldre el conflicte català en el que queda de legislatura a Espanya perquè creu que ara es dona una conjuntura favorable per explorar una solució negociada, i va advertir que “en un futur poden canviar les majories”. En aquest sentit, va considerar que el Govern central cometria un “error històric” desaprofitant aquesta situació i va insistir que Sánchez ha de plantejar la seua proposta a la taula de diàleg. Si bé no va concretar quines mesures sospesa l’Executiu com a alternatives en el cas que les negociacions amb l’Estat no “tinguin recorregut”, el president de la Generalitat va insistir que el diàleg no s’ha d’utilitzar “per guanyar temps, sinó per guanyar solucions”.

Junts diu que l’independentisme busca alternatives a la negociació

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va assegurar ahir que els actors polítics i socials de l’independentisme mantenen converses a l’hora de buscar “alternatives” al diàleg amb l’Estat sobre el conflicte polític amb Catalunya, encara que no va voler concretar-les. “Les alternatives no estan dibuixades amb claredat, però comencen a prendre forma en converses que poden ajudar a reforçar una posició democràtica” per avançar cap a l’autodeterminació, va explicar en una entrevista a TV3. En aquest sentit, malgrat que va considerar que qualsevol via de negociació és positiva per resoldre els desacords polítics, el líder de Junts va confessar que no veu les condicions perquè la taula de diàleg culmini de forma favorable perquè “no hi ha agenda, mètode ni recorregut”.

Respecte als projectes futurs de la formació, va avançar que treballen per ser la primera força municipalista als comicis del 2023.

tracking