SEGRE

POLÍTICA ENTITATS

Jordi Cuixart deixa la presidència d'Òmnium i Xavier Antich, de la Seu, serà el seu successor

Ha passat més de la meitat del mandat a la presó i advoca per nous lideratges sobiranistes perquè “ningú és imprescindible” || “La graduació de les ulleres del 2017 s'ha de reajustar per al 2022”

Jordi Cuixart és una de les figures més carismàtiques de l’independentisme.

Jordi Cuixart és una de les figures més carismàtiques de l’independentisme.JAUME BARRULL CASTELLVÍ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Va encunyar el concepte “tsunami democràtic” i ahir en va provocar un de mediàtic. Jordi Cuixart va anunciar per sorpresa que deixava la presidència d’Òmnium Cultural en una entrevista a RAC1. El líder independentista va afegir que Marcel Mauri, fins ara vicepresident de l’entitat, tampoc continuaria i va proposar el filòsof de la Seu d’Urgell Xavier Antich com a substitut.

“Toca fer el relleu, ningú és imprescindible”, va dir, i “calen nous lideratges”. I va afegir que “la graduació de les ulleres del 2017 s’ha de reajustar al 2022”. La notícia va arribar hores abans que els socis de l’entitat fossin convocats a una assemblea general, per escollir la nova junta prevista el 26 de febrer.El líder independentista ha estat més de sis anys al càrrec, més de la meitat dels quals els ha passat a la presó per l’1-O.

“La gent que va tenir protagonisme el 2017 ha de fer un pas al costat per preparar les organitzacions amb nous lideratges”, va subratllar davant de “la incapacitat manifesta de traçar una estratègia conjunta”. Cuixart també va remarcar que no deixarà de ser activista de base ni soci d’Òmnium i va coincidir amb el fins ara vicepresident Mauri en el fet que descarten entrar en cap formació política.Al cap de pocs minuts d’anunciar que s’apartava de la presidència d’Òmnium, les xarxes es van omplir de missatges d’agraïment al líder sobiranista pel seu compromís. Representants de Junts, ERC i la CUP van lloar la figura del president d’Òmnium, especialment pel seu paper en l’1-O, que li va suposar acabar a la presó durant gairebé quatre anys, fins que va ser indultat al juny.

Per la seua banda, els comuns li van agrair la “dedicació” i “el treball que ha fet pel país”. Però també van poder llegir-se missatges de socis d’Òmnium que van criticar que Cuixart se n’anés designant un successor, la qual cosa condicionarà, al seu entendre, el vot a l’assemblea general prevista per al pròxim dia 26 de febrer. I és que, en teoria, Antich ha de ser avalat, però ahir se’l donava per virtual president de l’entitat (vegeu el desglossament).

“Accepto per responsabilitat, i perquè qualsevol diu que no!”Nascut a la Seu d’Urgell el 1962, on la seua família regentava una llibreria, el filòsof Xavier Antich, professor de la Universitat de Girona, és l’escollit per rellevar Jordi Cuixart com a president si així ho avalen els socis d’Òmnium Cultural. “Accepto la proposta per responsabilitat”, va dir també en declaracions a RAC1. “Estant compromès amb el país i volent contribuir a transformar-lo i millorar-lo és difícil no dir que sí.

Òmnium és una entitat extraordinària i potent. Quaselvol diu que no!”. En aquest sentit, Antich va afegir que també fa un pas cap a la presidència “per contribuir a reprendre el llegat que deixen Jordi Cuixart i Marcel Mauri” i va destacar que “Òmnium està més fort que mai, és una entitat potentíssima amb prop de 200.000 socis i una voluntat constructiva” i va lloar l’“exemple” dels seus antecessors al càrrec.

“Han demostrat que Òmnium és exemple de rigor, coherència, una entitat per picar pedra i construir, nosaltres no som la gent dels retrets”, va afegir.El filòsof Xavier Antich és president de la Fundació Antoni Tàpies, ha guanyat premis com el Joan Fuster d’assaig el 1992 i és autor d’una desena de llibres sobre filosofia, estètica, art i humanitats.

Des de Lleida destaquen que ha “cohesionat” l’independentismeAndreu Vàzquez, president d’Òmnium Lleida-Ponent, va destacar la “capacitat de lideratge” demostrada per Jordi Cuixart en “un moment transcendental per al país” i va posar en relleu que també ha estat audaç en el seu adeu, ja que marca el camí de l’independentisme, al subratllar que ningú és imprescindible i que cal renovar càrrecs “perquè les ulleres del 2017 no ens serveixen el 2022”. Segons Vàzquez, Cuixart va lluitar per mantenir una postura unitària dins del moviment sobiranista “com en el seu dia ho va fer Muriel Casals” i va destacar que amb aquests dos presidents, Òmnium ha estat “el loctite que cohesiona l’activisme social i cultural del país”.

Pel que fa al president proposat per Cuixart, Xavier Antich, “esperem que tingui present una visió territorial del país” i que la seua candidatura “continuista” haurà de ser avalada pels socis, “per la qual cosa ara s’obre un procés electoral, com no podria ser de cap altra manera, per la qual cosa esperem que la participació sigui molt elevada”.

Jordi Cuixart és una de les figures més carismàtiques de l’independentisme.

Jordi Cuixart és una de les figures més carismàtiques de l’independentisme.JAUME BARRULL CASTELLVÍ

tracking