SEGRE

POLÍTICA ADMINISTRACIÓ

La lleidatana Teresa Cunillera dimiteix com a delegada del Govern espanyol a Catalunya

Comunica a Pedro Sánchez que deixa el càrrec després de constatar que la situació a Catalunya “ha millorat considerablement” || Maria Eugènia Gay, degana dels advocats a Barcelona, la substituirà

Cunillera va comparèixer per última vegada en un acte dimecres per parlar de l’acció del Govern.

Cunillera va comparèixer per última vegada en un acte dimecres per parlar de l’acció del Govern.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lleidatana Teresa Cunillera va anunciar ahir que deixa el càrrec com a delegada del Govern espanyol a Catalunya després de tres anys i mig. Segons va informar la delegació, Cunillera va comunicar per carta al president del Govern, Pedro Sánchez, la seua intenció de deixar el lloc, i va raonar que la situació a Catalunya “ha millorat considerablement” des que va prendre possessió del càrrec el juny del 2018 i que el Govern d’Espanya està complint els seus compromisos amb la ciutadania.“He intentat complir l’encàrrec rebut, per la qual cosa ha arribat el moment de deixar el meu lloc”, va dir en un comunicat. Cunillera va assegurar que al llarg d’aquest temps ha intentat “estar a l’altura de l’encàrrec”, amb tot el seu “esforç i dedicació”: “Espero no haver defraudat aquesta confiança.” “Sigui on sigui, sempre estaré al teu costat, intentant ajudar i acompanyar en la mesura de les meues possibilitats”, va traslladar a Sánchez.

Per a la lleidatana, “ha estat un orgull, que ningú em podrà prendre, haver compartit tants moments importants per al nostre projecte socialista i el fet d’haver estat la seua delegada a Catalunya”. En declaracions a SEGRE, Cunillera va remarcar el seu compromís amb el projecte socialista i va defensar que “la política no es deixa mai”. Va explicar que tornarà a la seua condició de “pensionista” en què estava abans de tornar a la primera línia política.

Cunillera va fer la seua última aparició pública abans de renunciar al càrrec dimecres, quan va comparèixer per informar del compliment dels compromisos del Govern Sánchez. En aquesta roda de premsa, va criticar l’excomissari José Manuel Villarejo i va denunciar que “no té cap credibilitat” quan aquesta setmana va vincular en seu judicial el CNI amb els atemptats a Catalunya de l’agost del 2017.La ja exdelegada va assumir el càrrec el 15 de juny del 2018, en substitució d’Enric Millo (PP)dos setmanes després de la investidura com a president de Sánchez. El líder socialista va elegir una persona d’absoluta fidelitat a ell i al llavors cap del PSC, Miquel Iceta, davant del repte de restablir les relacions entre la Moncloa i la Generalitat i desinflamar el conflicte sobiranista.

A més de ser una de les diputades del “no és no” a la investidura de Mariano Rajoy, el 2014, va formar part de l’equip de confiança de Sánchez per coordinar la seua candidatura a la secretaria general del PSOE.

Va arribar al càrrec substituint el popular Enric Millo i va assumir el repte del desglaç amb Catalunya

Va comparèixer dimecres per analitzar l’acció del Govern i va criticar l’excomissari Villarejo

Maria Eugènia Gay, actual degana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, rellevarà la socialista lleidatana a la delegació. El nomenament s’aprovarà al Consell de Ministres del dia 18. Nascuda el 1975, és filla de qui va ser vicepresident del Constitucional, Eugeni Gay.

En relació amb el procés, Gay va dir que aplicar el 155 era “inevitable”.

Veterana a les Corts i gestora de crisis internes al PSC i el PSOE

Teresa Cunillera deixa la primera línia política a punt de complir els 71 anys. Original de Bell-lloc, és coneguda pel seu caràcter dialogant però també per la fermesa de les seues conviccions.

Per això va ser escollida per Miquel Iceta per presidir la gestora del PSC a Lleida ciutat després de la guerra interna i el 2017 va representar els socialistes catalans a la gestora del PSOE per reconduir la relació amb el PSC. Va ocupar un escó durant 23 anys al Congrés dels Diputats, on va ser vicepresidenta primera de la mesa.Cunillera va estudiar Peritatge Mercantil i, després d’aprovar les oposicions, va ingressar el 1973 com a funcionària de l’Administració de l’Estat. Als 31 anys es va estrenar com a diputada socialista per Lleida (1982) i durant el Govern de Felipe González va ser nomenada directora del gabinet del ministre de relacions amb les Corts.

Entre el 1993 i el 1996 va ser assessora del gabinet de Presidència. Com a delegada ha escenificat el desglaç amb la Generalitat, primer, amb Quim Torra com president, a qui va veure inhabilitar. També ha bregat amb la pandèmia.

tracking