SEGRE

TRIBUNALS CULTURA

Bèlgica ordena repetir el judici a Valtònyc només per injuriar la Corona

El Tribunal de Cassació anul·la la decisió que va denegar-ne l'entrega i el cas tornarà a examinar-se || Desestima els delictes d'enaltiment del terrorisme i amenaces

Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, al Tribunal de Cassació.

Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, al Tribunal de Cassació.EFE / NATÀLIA SEGURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Cassació de Bèlgica va ordenar ahir repetir el judici per l’extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Arran del recurs presentat per la fiscalia belga, l’alt tribunal va decidir revisar la sentència del Tribunal d’Apel·lació de Gant, que el 28 de desembre passat va rebutjar en segona instància l’entrega a Espanya de l’artista, condemnat aquí per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces. En concret, el Tribunal de Cassació va anul·lar la sentència i va ordenar reexaminar la qüestió dels insults al monarca.

Així, el judici que decidirà la seua extradició es repetirà amb un nou tribunal format per altres jutges. De fet, la defensa de Valtònyc va apuntar que el nou judici es limitarà al “punt particular” de les injúries a la Corona. En aquest sentit, el seu advocat, Simon Bekaert, va apuntar que el Tribunal de Cassació va indicar que no es contempla cap extradició per enaltiment ni per amenaces.En la mateixa línia, l’advocat Gonzalo Boye, també a l’equip jurídic del raper balear, va veure com “una bona decisió” la interlocutòria, ja que va dir que “almenys” desestima el recurs pels altres delictes a què Valtònyc s’enfrontava.

En tot cas, amb la decisió d’ahir, el músic veu com s’allarga el procés judicial sobre la seua entrega a Espanya, que ja va ser rebutjada en primera instància el 2019 i de nou pel Tribunal d’Apel·lacions de Gant al desembre. Aquest va afirmar que els tres delictes pels quals el 2017 va ser condemnat a tres anys i mig de presó a Espanya –que no va arribar a complir al fugir a Bèlgica, on ha estat assistit pel mateix equip jurídic que Carles Puigdemont– no existeixen al Codi Penal belga.

Puigdemont s’hi solidaritza i mostra el seu suport al cantant

? L’expresident de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, es va solidaritzar ahir amb Josep Miquel Arenas, Valtònyc, per la decisió del Tribunal de Cassació belga de reexaminar el judici per injúries a la Corona.

Va celebrar que “l’enaltiment del terrorisme i les amenaces ja han quedat descartats” i li va desitjar “molta força i ànims”. El judici s’ha retardat per la pandèmia, perquè els jutges van preguntar al Constitucional belga sobre el delicte d’injúries a la Corona i perquè es va traslladar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Precisament arran del cas de Valtònyc la justícia belga va declarar inconstitucional el delicte d’injúries a la Corona i el va excloure del seu Codi Penal, al considerar que vulnera la llibertat d’expressió.

tracking