SEGRE

El PSOE repeteix al capdavant i pugen PP i Vox, mentre cau Podemos i Ciutadans es desploma

ERC manté la primacia a Catalunya amb un 3% doblant Junts i la CUP

Valoració de líders de partits en una escala d'1 a 10.

Valoració de líders de partits en una escala d'1 a 10.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El baròmetre de gener del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha tornat a situar al PSOE al capdavant amb una estimació de vot del 28,5% i també pugen el PP i Vox, amb un 21,5 i un 14,7%, respectivament, mentre que Unidas Podemos baixa unes dècimes i es queda en el 13,1% i Ciutadans es desploma i ja queda per sota del 5%. L’enquesta, publicada en complir-se dos anys del govern de coalició espanyol i de la investidura del socialista Pedro Sánchez, es basa en 3.777 entrevistes telefòniques realitzades entre els dies 3 i 14 de gener, després d’assolir-se l’acord de la reforma laboral, en plena precampanya de les eleccions a Castella i Lleó i després de la polèmica de les macrogranges protagonitzada pel ministre Alberto Garzón.

UN DE CADA CINC JA ANUNCIA VOT PSOE

Si demà mateix se celebressin les eleccions, un de cada cinc enquestats ja avança el seu vot al PSOE (19,8%), davant el 13,8% que té decidit el seu suport al PP. Però també hi ha un 16,2% que encara no ho sap, un 10,4% que s’inclina per l’abstenció i un 3,8% que prefereix no contestar. Amb les dades del conjunt de l’enquesta, el CIS atorga al PSOE una estimació de vot del 28,5%, mig punt més que el mes anterior i per sobre del 28% que va aconseguir en les últimes eleccions generals de 2019. L’avantatge sobre el PP es retalla a 7 punts (7,2 al desembre) i és que els 'populars’ experimenten una pujada de gairebé un punt i ara s’anoten un 21,5% davant el 20,8% del mes anterior, superant el seu resultat electoral de fa dos anys.

I també puja Vox, per quart mes consecutiu, i a l’enquesta de gener marca un 14,7%, una dècima més que al desembre, però encara per sota del 15% que va aconseguir a les generals. Per contra, Unidas Podemos retrocedeix sis dècimes i figura el gener amb una estimació de vot del 13,1%, encara per sobre del 12,84% que va obtenir Pablo Iglesias fa dos anys.

CREIXEN MÁS PAÍS I ERC

En tot cas, la suma de PSOE i Podemos continua superant al bloc de PP, Vox i Ciutadans, amb un 41,6% davant el 40,2%, i és que el partit taronja es desploma i treu el seu pitjor resultat a les enquestes del CIS, un 4% que suposa perdre 1,9 punts en un mes i 2,8 punts respecte al seu resultat de 2019, que ja va suposar un fiasco i va motivar la retirada d’Albert Rivera. Per la seua part, el conglomerat de Más País, Equo i Compromís creix sis dècimes en un mes i marca un 2,8%, encara que lluny del 4,1% que va arribar a registrar en l’enquesta de juny de l’any passat.

Quant als partits d’àmbit territorial, ERC manté la primacia a Catalunya amb un 3% doblant a Junts i la CUP, amb 1,4% i 0,7% respectivament, mentre que el PNB, amb l’1,3%, torna a superar Bildu, que es queda en el 0,9%

YOLANDA DÍAZ SEGUEIX COM LA MÉS VALORADA

En la valoració de líders repeteix al capdavant la vicepresidenta Yolanda Díaz, assenyalada com a pròxim cartell electoral d’Unidas Podemos, amb una nota de 4,82 punts, a prop de l’aprovat i mig punt més que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que baixa unes dècimes i obté una mitjana de 4,34 punts sobre 10. A la taula de ministres Díaz sí supera l’aprovat i la seua gestió és puntuada amb un 5,22. Darrere apareixen Íñigo Errejón, de Más País, amb 4,05 punts; Inés Arrimadas, de Ciutadans, amb 3,59; i el líder del PP, Pablo Casado, amb 3,37. De nou tanca la llista el president de Vox, Santiago Abascal, amb una nota de 2,88 punts.

En tot cas, Pedro Sánchez continua sent el polític preferit per presidir el Governespanyol, amb un suport del 20,5% davant el 15,7% que desitjaria veure a Moncloa Yolanda Díaz i el 10,9% que cita Pablo Casado. El CIS segueix incloent la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la llista de noms que ofereix als entrevistats, però el seu resultat és irrellevant i només un 1,8% l’assenyala com la seua preferida per governar Espanya.

A més, el secretari general del PSOE compta amb la confiança del 27,4% dels enquestats davant un 69,3% que diu tenir-ne poca o cap confiança en el president. Les seues xifres continuen sent millors que les del cap de l’oposició, Pablo Casado, ja que el 87,1% dels enquestats desconfia del líder del PP i només 9,6% mostra bastant o molta confiança en ell.

tracking