SEGRE

POLÍTICA TRIBUNALS

Aragonès denuncia un “155 educatiu” i diu que donaran protecció jurídica als docents

Assegura que la sentència del TSJC és “un intent de trencar” el consens de la immersió lingüística i avança que la Generalitat n'assumirà la defensa || Insta el Govern central a defensar l'actual model

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ahir a Vic.

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ahir a Vic.ACN / CAROLA LÓPEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va considerar ahir que la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de declarar ferma la sentència que obliga les escoles catalanes a impartir el 25% de les classes en castellà, i de donar al Govern dos mesos per aplicar la resolució, és “una espècie de 155 educatiu”, i va assegurar que es tracta d’“un intent de trencar el consens” al voltant del “model d’èxit” de l’educació a Catalunya. En aquest sentit, va avançar que el Govern defensarà l’ús del català a les aules “amb totes les eines de les quals disposi”. També va garantir als docents que l’Executiu assumirà “la responsabilitat política, jurídica i d’actuar en defensa del model” pedagògic català.

“Els docents han de saber que tenen el Govern al seu costat”, va insistir, abans d’afegir que treballaran perquè famílies, alumnes i docents “disposin de la màxima seguretat jurídica”.D’altra banda, davant de les veus que en els últims dies han cridat a no acatar la sentència, el president de la Generalitat, que ahir va visitar l’entitat Osonament, que atén persones amb problemes de salut mental a Vic, va considerar que “no és qüestió d’obeir o desobeir”, sinó de “defensar el model”. “Això es fa jurídicament, tenim els arguments jurídics i legals per fer-ho”, va assegurar.No obstant, va admetre que el context “no és fàcil” perquè, va considerar, hi ha “institucions de l’Estat que conceben el plurilingüisme i la diversitat de llengües com una qüestió a la qual tenen al·lèrgia”. Així mateix, va instar el Govern de Pedro Sánchez a tenir “una actitud clara” i a posicionar-se en favor de l’escola catalana i no de “les ingerències polítiques i ideològiques que intenten generar problemes”.

Aquestes declaracions arriben després que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assegurés divendres passat que la sentència del TSJC no canviarà res i que continuaran complint l’actual model perquè, va assegurar, garanteix que els alumnes adquireixen competències tant en castellà com en català.Al seu torn, la presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va afirmar que a Catalunya han de prevaler “els criteris pedagògics i no els judicials”, i va demanar al Govern que protegeixi els docents i que interposi un recurs de reposició per conèixer en quines condicions ha d’aplicar la sentència.

Gonzàlez-Cambray insisteix que es continuarà aplicant l’actual model d’immersió lingüística

En un altre ordre de coses, un centenar de persones es van manifestar ahir a Cubelles (Garraf), després que el TSJC fixés al desembre la quota del 25% en castellà en una escola del municipi. La concentració va comptar amb el suport de l’ANC i de grups polítics locals, que dimarts van aprovar una moció a favor del model català. Unes dos-centes persones en defensa del català van impedir ahir que una comitiva del PP passegés per la plaça Major de Vic, on la formació tenia previst instal·lar una carpa informativa malgrat que l’ajuntament els prohibís fer-ho.

Després de moments de tensió i retrets –en els quals es van poder escoltar consignes com “fora feixistes dels nostres barris”–, el president del grup a Catalunya, Alejandro Fernández, va assegurar que confia que “l’estat de dret actuarà” si finalment el Govern es nega a acatar la sentència. “Si alguna cosa s’ha pogut demostrar a Catalunya en els últims anys és que la justícia actua i que aquell que ha decidit incomplir la llei acaba pagant el preu”, va dir. Respecte a les protestes, el líder del PP català va preguntar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, si “està orgullós d’una Catalunya en la qual ell es pot passejar tranquil·lament” mentre ells “no poden posar ni una carpa”.Per la seua part, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, va celebrar la sentència que obliga les escoles catalanes a impartir el 25% de les classes en castellà i va assegurar que “el règim d’imposició lingüística dels últims 40 anys” acabarà “més d’hora que tard gràcies a les sentències judicials”.

El Govern ha d’informar el TSJC sobre com aplicarà l’ordre

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar ferma divendres la sentència que imposa un 25% de classes en castellà a les aules catalanes i va donar un termini de dos mesos a la Generalitat perquè executi la resolució a partir de la notificació de la sentència, passats els quals “qualsevol de les parts i persones afectades podrà instar-ne a l’execució forçosa”. En la resolució, que pot ser recorreguda, la lletrada de la sala contenciosa del TSJC va ratificar la sentència que el tribunal va dictar el desembre del 2020, una vegada el Suprem va decidir no admetre a tràmit el recurs de cassació interposat per la Generalitat. En qualsevol cas, el tribunal va donar al Govern deu dies per rebre la notificació, respondre com executar-la i perquè indiqui quin és l’òrgan responsable de donar compliment a la resolució.

La decisió del TSJC estima parcialment un recurs que el Govern de Mariano Rajoy va presentar el 2015 per la “inactivitat” de la Generalitat en la seua obligació de garantir l’ensenyament en castellà.

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ahir a Vic.

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ahir a Vic.ACN / CAROLA LÓPEZ

tracking