SEGRE

La JEC dona cinc dies a Borràs per retirar l'acta de diputat a Juvillà

Avisa la presidenta del Parlament que si no ho fa incorrerà en "conseqüències jurídiques"

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, conversa el diputat de la CUP-NCG i secretari tercer de la cambra, el lleidatà Pau Juvillà, durant el Ple.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, conversa el diputat de la CUP-NCG i secretari tercer de la cambra, el lleidatà Pau Juvillà, durant el Ple.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) ha fet un altre pas més per procedir al relleu del diputat de la CUP Pau Juvillà, inhabilitat per desobediència, i ha donat un termini de cinc dies a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per complir la sentència, avisant que incorrerà en "conseqüències jurídiques" si no ho fa. El lleidatà Pau Juvillà Ballester, que també és secretari de la Mesa del Parlament, va ser condemnat el desembre pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a sis mesos d’inhabilitació i a una multa de 1.080 euros per negar-se a complir les resolucions que exigien la retirada de llaços grocs a l’ajuntament de Lleida el 2019.

Tant Ciutadans com Vox i el PP van reclamar que, en conseqüència, se li retirés l’acta de diputat del Parlament i van elevar un escrit a la Junta Electoral Central, que els va donar la raó recordant que, conforme a la llei, la jurisprudència i el precedent de Quim Torra, el delicte de desobediència pel qual ha estat condemnat Juvillà és dins del capítol de delictes contra l’administració i la seua condemna es converteix en causa d’inelegibiidad sobrevinguda encara que la sentència del TSJC no sigui ferma perquè càpiga recurs davant del Suprem.

NO POT DEIXAR-SE EN SUSPENS

Però el Parlament, amb els vots de la majoria independentista, va rebutjar la resolució de la JEC i va anunciar un recurs deixant en suspens la retirada de l’escó, el que va motivar un nou escrit de Ciutadans davant de l’organisme arbitral. En una resolució aprovada aquest dijous i recollida per Europa Press, la JEC insisteix que la condemna que pesa sobre Juvillà implica la retirada de l’escó, sense que hi hagi la seua suspensió, i dona un termini de cinc dies al Parlament per complir-lo.

Segons explica la JEC al diputat condemnat, no pot deixar en suspens la retirada de l’escó perquè aquesta decisió "és ferma en la via administrativa" i només es pot recórrer davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem, que serà la que, en el seu cas, decideixi o no sobre possibles mesures cautelars. Però ja li avança les sentències d’aquesta mateixa sala del Suprem que deixen clar que les causes d’inelegibilitat "tenen eficàcia ex lege i constitueixen, per tant, una conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentència". És el mateix que li va passar a Quim Torra, que va perdre l’escó després de ser condemnat per desobediència la negar-se també a retirar llaços grocs. La Junta Electoral Central, que majoritàriament està composta per magistrats del propi Tribunal Suprem, continua per tant amb el relleu de Juvillà i ha acordat expedir ja la credencial de diputat a la següent de la llista de la CUP per Lleida en la seua substitució.

CINC DIES HÀBILS O....

Així les coses, ha donat un termini de cinc dies hàbils a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè informi de les mesures que ha adoptat per complir la resolució i deixar sense efecte la credencial del diputat de la CUP. I acaba avisant la dirigent de Junts que s’exposa a "conseqüències jurídiques" si continua impedint l’execució del relleu del diputat condemnat: "Es pot recordar que les resolucions de l’Administració Electoral són executives des que adquireixen fermesa, sense perjudici de les mesures cautelars que puguin adoptar els òrgans jurisdiccionals competents a l’exercici de les seues potestats, i que l’incompliment d’aquestes resolucions pot donar lloc a les conseqüències jurídiques previstes en la legislació vigent", sentència.

tracking