SEGRE

PANORAMA

L'OTAN acorda blindar-se davant d'un possible atac químic o nuclear per part de Rússia

Biden adverteix que l'Aliança respondrà en una agressió d'aquest tipus || El bloc occidental exhibeix unitat amb una triple cimera a Brussel·les i adverteixen Pequín sobre involucrar-se en el conflicte

Alguns dels líders de l’OTAN posen abans de la reunió a Brussel·les.

Alguns dels líders de l’OTAN posen abans de la reunió a Brussel·les.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els líders de l’OTAN, el G7 i de la Unió Europea es van reunir ahir en una triple cimera a Brussel·les amb què el bloc occidental va voler mostrar unitat davant de Rússia, just quan es compleix un mes de l’inici de la invasió d’Ucraïna i abordar noves accions per garantir la seguretat europea i el suport a Kíiv. A la reunió, l’OTAN va aprovar, tal com estava previst, reforçar l’ajuda a Ucraïna amb l’enviament d’equipament de protecció contra atacs químics i nuclears davant la por que Moscou dugui a terme un atac d’aquesta índole que afecti no només la població ucraïnesa, sinó que s’estengui a altres parts d’Europa. I és que, segons va denunciar el president ucraïnès, Volodímr Zelenski, Moscou ja hauria utilitzat bombes de fòsfor, material químic considerat il·legal, en diversos atacs a la regió de Lugansk.

El president dels Estats Units, Joe Biden, que va viatjar al Vell Continent per assistir en persona a les tres trobades, va assegurar que l’Aliança Atlàntica respondrà a un possible atac químic rus a Ucraïna, encara que va evitar assenyalar la mena de reacció que desencadenaria ni si l’OTAN hi intervindria. Durant la trobada, els dirigents de l’Aliança també van donar el vistiplau al desplegament dels nous quatre batallons de combat al flanc oriental, a Eslovàquia, Hongria, Romania i Bulgària, com a mode de prevenció. A la cimera extraordinària també es va voler enviar un missatge a la Xina perquè eviti donar suport a l’ofensiva contra Ucraïna i se suma a la comunitat internacional en la condemna a l’agressió russa. En aquest sentit, Biden va assegurar que ell ja ha advertit Pequín que “el seu futur econòmic està més vinculat a Occident del que ho està a Rússia, per això espero que no s’impliqui en la guerra”.

Els líders es van comprometre també a accelerar les seues inversions en matèria de defensa per assolir la meta del 2 per cent del PIB. Zelenski, que va intervenir en la reunió, va demanar l’enviament de tancs i avions de combat, però l’OTAN es va negar una vegada més a facilitar-li aquest tipus d’armament

EUA elevarà el proveïment de gas a la UE per trencar la dependència de Moscou

Els Estats Units augmentaran el subministrament de gas natural liquat a la Unió Europea, en virtut d’un acord al qual es va arribar ahir, i que es formalitzarà avui, que pretén ajudar a reduir la dependència del subministrament de combustibles fòssils de Moscou. Així ho va detallar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a la seua arribada a la cimera de líders de la UE.

Els caps d’estat i de Govern del bloc comunitari van centrar la reunió d’ahir, que s’allargarà fins avui i a la qual va assistir de manera excepcional el president nord-americà, Joe Biden, a abordar possibles noves sancions contra Rússia. Al tancament d’aquesta edició, els països seguien debatent sobre aquest tema, i és que encara que el bloc comunitari coincideix que és necessari redoblar els esforços per mirar de frenar Moscou, estan dividits sobre el calat de les possibles mesures, sobretot pel que fa a un possible embargament a les importacions de combustibles fòssils russos, dels qual depenen bona part dels Vint-i-set. És per això que tot fa presagiar que d’aquesta trobada no en sortiran noves sancions significatives.

Els països comunitaris deixen així per avui el debat sobre com frenar l’elevat cost de l’energia i la possibilitat de fer reformes en aquest mercat. En aquest sentit, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, pretén que la Unió Europea pacti mesures conjuntes que permetin rebaixar de forma immediata el preu de la llum, però conscient de la dificultat de consensuar-les, reclama que hi hagi almenys ara instruments específics per a Espanya i Portugal. Aquests dos països ja han plantejat posar límits a les ofertes de les centrals de gas natural al mercat elèctric. Sigui quin sigui el resultat, ja va afirmar que el Govern aprovarà el seu propi pla de xoc el dia 29.

El G7 advoca per restringir les vendes d’or de les reserves russes

Els països del G7 van acordar ahir restringir les transaccions d’or del Banc Central de Rússia per evitar que Moscou utilitzi les reserves en aquest metall amb l’objectiu de sortejar les sancions adoptades per la comunitat internacional per la guerra a Ucraïna, i es van comprometre a reduir la dependència en els combustibles fòssils russos. Aquests van ser dos dels acords assolits per les set potències mundials més grans a la reunió de Brussel·les.

Els líders del G7 van redoblar també el seu suport “al govern i al poble” d’Ucraïna i la seua unitat per restablir la pau i l’estabilitat i defensar el dret internacional.

Alguns dels líders de l’OTAN posen abans de la reunió a Brussel·les.

Alguns dels líders de l’OTAN posen abans de la reunió a Brussel·les.EUROPA PRESS

tracking