SEGRE

GUERRA EUROPA DE L?EST

La UE ultima l'embargament al petroli de Putin arran dels talls de gas russos

Només Hongria es mostra reticent a posar fi a la dependència del cru de Moscou

Zaporíjia es va preparar ahir per rebre els primers civils rescatats a l’acereria Azovstal.

Zaporíjia es va preparar ahir per rebre els primers civils rescatats a l’acereria Azovstal.EFE/MIGUEL GUTIÉRREZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Unió Europea intenta resoldre les últimes reticències en el seu si per sancionar el petroli rus com a represàlia als talls en el subministrament de gas a Polònia i Bulgària, després que aquests dos països es neguessin a pagar les seues compres en rubles. En una reunió extraordinària de ministres d’Energia celebrada ahir, els governs d’Alemanya i Àustria, fins ara reticents, van expressar la seua disponibilitat a adoptar un nou paquet de sancions que inclogui l’embargament al cru procedent de Moscou, cosa que deixa Hongria com a l’únic país que encara rebutja les sancions, que han de ser aprovades per unanimitat. El ministre alemany Robert Habeck va subratllar que el seu país “no està en contra d’una prohibició al petroli de Rússia”, encara que va esmentar, no obstant, la necessitat que la sanció sigui gradual per emprendre “preparacions tècniques”, i va reconèixer que “altres països poden tenir problemes” més greus si s’adoptés la mesura.

La Comissió Europea (CE) no ha detallat encara el contingut del que serà el sisè paquet de sancions contra el Kremlin, en el qual s’estudia també castigar més bancs russos i bielorussos, sancions individuals o aplicar correctius al sector nuclear rus. De fet, encara que el veto al petroli rus va dominar el debat energètic a Brussel·les, els ministres també van parlar del gas rus. Si bé van coincidir que el tall de gas a Bulgària i Polònia “és un punt d’inflexió en l’actual crisi”, l’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, va demanar als vint-i-set estats membres que es preparin per a un tall “total” del subministrament del gas rus, encara que va apuntar que no veu un “risc immediat”.

Prossegueix l’evacuació a l’acereria de Mariúpol

Les evacuacions a l’acereria d’Azovstal, l’últim reducte ucraïnès a Mariúpol, van seguir ahir malgrat la pressió de les tropes russes a la zona. Després de dos mesos refugiats sota terra, i gràcies a una operació de l’ONU, els primers rescatats van ser traslladats a Zaporíjia, ciutat controlada per les forces ucraïneses.

No obstant, el degoteig de persones auxiliades és encara insuficient, ja que es calcula que dins de l’acereria, afectada pels bombardejos, encara queden centenars de persones els recursos de les quals són cada dia més escassos. L’evacuació pactada es va iniciar diumenge, quan va sortir un primer grup d’unes cent persones, sobretot dones, persones de la tercera edat i nens. Per la seua part, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va defensar ahir que Mariúpol i la planta metal·lúrgica d’Azovstal estan sent defensades per militars. “Estem agraïts per la feina dels voluntaris, però només els militars professionals poden defensar la zona”, va asseverar.

Ucraïna diu que Rússia vol avançar cap a la frontera de Kherson

Les forces russes van seguir ahir amb la seua ofensiva al sud d’Ucraïna, on intenten avançar cap a South Bug, el segon riu més important del país que desemboca al mar Negre, amb l’objectiu d’arribar fins a la frontera de la regió de Kherson i ocupar-la en la seua totalitat. Ho va anunciar l’Alt Comandament Militar ucraïnès, que va afegir que els ocupants busquen “debilitats” a la zona, mentre ataquen amb artilleria a l’àrea de la ciutat de Nikolaiv i continuen els bombardejos a Khàrkiv.

Per la seua part, les autoritats russes van alertar ahir a la matinada que s’havien sentit dos explosions a la ciutat russa de Bélgorod, propera a la frontera amb Ucraïna i un dels principals punts per al subministrament d’armes i tropes en l’ofensiva contra Ucraïna.

tracking