SEGRE

POLÍTICA EUROPA DE L'EST

La Comissió Europea proposa embargar gradualment el petroli rus

Una mesura que necessita la unanimitat dels 27 || Ucraïna saluda el pla, que preveu excepcions per a Eslovàquia i Hongria per la seua forta dependència

Un monument als soldats caiguts el 2014 al Donbass, bombardejat a la ciutat de Mikolaiv.

Un monument als soldats caiguts el 2014 al Donbass, bombardejat a la ciutat de Mikolaiv.VINCENZO CIRCOSTA/ZUMA PRESS WIR/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va proposar ahir als governs europeus imposar un embargament total al petroli rus, si bé va plantejar un període transitori fins a finals d’any per contenir el cop als mercats i preparar vies alternatives de subministrament. “Siguem clars, no serà fàcil. Alguns estats membres són fortament dependents, però simplement hi hem de treballar. Proposem des d’ara una prohibició total de les importacions de tot el petroli rus”, va proclamar la cap de l’Executiu comunitari al ple del Parlament Europeu.

Aquesta ruptura, que afectarà tant el petroli transportat per via marítima com per oleoductes, sigui cru o refinat, es farà de manera “ordenada” i, per a això, va dir Von der Leyen, la UE renunciarà “progressivament al subministrament rus de petroli cru al llarg dels pròxims sis anys i al de productes refinats d’aquí a finals d’any”. No obstant, va assegurar que hi haurà excepcions per a Hongria i Eslovàquia, dos països totalment dependents del subministrament rus. Per això, encara que Hongria va avançar dimarts que no donarà suport a les sancions a la importació, tots dos podran seguir comprant cru rus fins a finals del 2023.

Paral·lelament, tant República Txeca com Eslovàquia van demanar ahir una transició de fins a tres anys per renunciar al petroli de Putin.A més, Brussel·les contempla també represàlies per a les persones i entitats involucrades en les matances de Butxa i Mariúpol, i reclama ampliar la llista de bancs colpejats per les sancions i excloure Sberbank –el principal banc rus– de la llista d’entitats desconnectades del sistema de telecomunicacions bancàries Swift. D’aquesta manera, la UE exercirà una “pressió màxima” sobre el Kremlin mentre “redueix al mínim els danys col·laterals”, perquè “per poder ajudar Ucraïna, necessitem que la nostra economia es mantingui forta”.

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, va saludar la proposta de la UE contra Rússia. Va admetre que no “ens alegra que es retardi cinc o sis mesos, encara que és millor que res”, i va asseverar que “els temps de mitges sancions o de mesures a mitges han passat”.

Ucraïna perd contacte amb l’acereria i Rússia ataca el Donbass

Ucraïna va perdre ahir dimecres la comunicació amb els defensors de l’acereria d’Azovstal, l’últim reducte de la resistència a Mariúpol, a causa de l’increment dels atacs russos. “No hi ha comunicació per saber què hi passa, si estan segurs o no”, va lamentar l’alcalde, Vadim Boitxenko.D’altra banda, l’Estat Major General de les Forces Armades d’Ucraïna va informar al matí que, si bé les forces ocupants continuen intensificant l’ofensiva a l’est i sud del país, els seus atacs també van afectar altres regions del país –com Dnipropetrovsk, Lviv o Kíiv–on van destruir infraestructures, especialment estacions ferroviàries i ponts.

tracking