SEGRE

GUERRA EUROPA DE L'EST

Rússia ataca l'acereria de Mariúpol tot i que va anunciar un alto el foc

Ucraïna acusa les forces ocupants d'incomplir la treva i intensificar els atacs || La intel·ligència dels EUA cedeix informació a Kíiv per matar generals russos

Un soldat ucraïnès marxa per sota d’un pont ensorrat pels bombardejos.

Un soldat ucraïnès marxa per sota d’un pont ensorrat pels bombardejos.MINISTERIO DE DEFENSA DE UCRANIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Exèrcit d’Ucraïna va acusar ahir Rússia d’incomplir l’alto el foc als voltants de l’acereria d’Azovstal, l’últim reducte de la resistència ucraïnesa a Mariúpol, i continuar l’assalt de la planta, mentre Moscou va negar haver reprès l’ofensiva contra el complex siderúrgic, on encara hi ha al voltant d’uns 200 civils, segons els càlculs de Kíiv. “Els russos no respecten la promesa de treva i no permeten l’evacuació de civils”, va escriure a Telegram Sviatoslav Palamar, subcomandant del Regiment Azov, que defensa la instal·lació siderúrgica. El ministeri de Defensa de Rússia va prometre dimecres obrir els dies 5, 6 i 7 de maig corredors humanitaris per a l’evacuació dels civils que es refugiïn a Azovstal, i va assegurar que els permetria viatjar cap a territori ucraïnès o rus.

Per la seua part, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va asseverar a la tarda que les seues forces continuen complint l’ordre del president de no assaltar l’acereria, i va acusar les forces ucraïneses de ser “conegudes per produir mentides i falsificacions de manera contínua”. Va insistir que l’ordre de suspendre l’assalt d’Azovstal continua vigent, encara que va subratllar que el bloqueig de la fàbrica segueix.Més enllà de Mariúpol, en el 71 dia d’invasió, l’Exèrcit rus va intensificar els atacs al sud-est del país veí, que van deixar almenys dos morts i vint-i-cinc ferits, segons fonts ucraïneses. A més, el comandament militar rus va informar que havia abatut tres avions de combat de les Forces Armades ucraïneses, així com catorze drons.

D’altra banda, la intel·ligència dels EUA ha facilitat informació a Kíiv sobre unitats militars russes amb l’objectiu d’ajudar Ucraïna a atacar generals russos, segons han confirmat els serveis nord-americans al diari The New York, que dimecres va apuntar que al voltant de dotze alts caps russos han mort al front des de l’inici de la invasió russa.En un altre ordre de coses, la Policia Nacional va detenir ahir a Roda de Barà el bloguer i opositor ucraïnès Anatoli Xarí, reclamat per un delicte de traïció i propaganda. A la tarda, l’Audiència Nacional va decretar la seua posada en llibertat provisional amb mesures cautelars.

Els Vint-i-set retarden el debat sobre les sancions al Kremlin

Els països de la Unió Europea debatran avui la nova ronda de sancions contra Rússia, el sisè paquet correctiu i el més polèmic, ja que contempla un veto a les importacions de petroli rus, encara que per fases i amb pròrrogues per a alguns països com Eslovàquia i Hongria per la seua forta dependència al subministrament del Kremlin. Els Vint-i-set tenien previst fer ahir una reunió entre ambaixadors davant de la UE, per es va cancel·lar, per la qual cosa el debat va quedar retardat a la trobada ordinària prevista per avui.

L’objectiu és que les capitals aprovin les sancions aquest cap de setmana. No obstant, l’aprovació d’aquestes sancions requereix unanimitat entre els països membres, i l’Hongria que governa Viktor Orban i l’Eslovàquia que dirigeix Eduard Heger ja havien avisat que rebutjarien un embargament al petroli rus per l’impacte que generaria en les seues economies.

tracking